Zaterdag 14 september: 250 jaar Alexander von Humboldt

Op zaterdag 14 september 2019 was het exact 250 jaar geleden dat de vermaarde, doch enigszins vergeten Pruisische ontdekkingsreiziger en wetenschapper Alexander von Humboldt geboren werd. Een mooie dag om hem, zijn ontdekkingen én zijn grenzeloze nieuwsgierigheid te vieren. Daarom organiseert een aantal enthousiaste en zelfbenoemde ‘Humboldtfans’ samen met Het Natuurhistorisch een feestje.

Tussen 12:00 en 13:30 kondenn jonge ontdekkers (5-12 jaar) met hun ouders in het museum starten met een  ‘Humboldt Ontdekkingsreis voor families Zij traden in de voetsporen van Alexander en ontdekten de natuur, buiten aan de overkant van het museum in de prachtige Historische Tuin Schoonoord.

 

Om 15:00 startte een lezing ter ere van Von Humboldt door botanisch filosoof Norbert Peeters: Alexander von Humboldt & Frederik van Eeden Sr: 'Een kosmische kijk op de natuur in ons kikkerland'.

 

Speurtocht was gratis af te halen bij de balie van het museum. De toegang tot de lezing was gratis, met een geldig toegangsbewijs van het museum, en geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar.

Over de lezing Alexander von Humboldt & Frederik van Eeden Sr: 'Een kosmische kijk op de natuur in ons kikkerland' door Norbert Peeters:

De Pruisische natuurgeleerde Alexander von Humboldt is vooral bekend van zijn verre reizen naar Zuid- en Noord-Amerika, en naar Rusland. Zijn eerste reis voert hem als natuurgeleerde in de dop niet naar verre tropische oorden, maar naar ons koude kikkerland. Op eenentwintigjarige leeftijd vergezelt hij de doorgewinterde reisschrijver Georg Forster op een reis over de Rijn. Forsters driedelige reisverslag Ansichten vom Niederrhein (1791-4) bevat ook een uitgebreide verslaglegging van het bezoek aan Nederland. Het duurt echter nog zeker een halve eeuw voordat Von Humboldt echt bekendheid vergaart in Nederland. Zijn werk drukt een belangrijke stempel op natuurstudie en natuurbeleving in Nederland. Zo heeft Von Humboldt bijvoorbeeld een grote invloed gehad op de aartsvader van de Nederlandse natuurbescherming: Frederik van Eeden Sr. Tijdens deze lezing vertelt botanisch filosoof Norbert Peeters hoe Von Humboldts denken doorklinkt in het botanische werk van deze Nederlandse natuurschrijver.