Bijenweekend 13 en 14 april 2019

Dit weekend staat in het teken van wilde bijen. Op zaterdag kunnen kinderen zaadbommetjes maken. Op zondag kunt u meedoen aan bijscholing en aansluitend naar buiten op zoek naar bijen. In het kader van de Nationale Museumweek (8 t/m 14 april 2019) laten we ‘ons echte goud’ zien: een prachtige serie Rotterdamse wilde bijen, uit de wetenschappelijke collectie.

 

Zaadbommetjes maken en bijenlezing       (13 april)

Wilde bloemen zijn voor veel dieren belangrijk. Bijen hebben wilde bloemen bijvoorbeeld nodig als bron van voedsel. In Nederland komen bijna 360 soorten wilde bijen voor. Met veel van hen gaat het niet zo goed, onder andere door de afname van wilde bloemen. Kom daarom in het weekend van de Nationale Bijentelling naar Het Natuurhistorisch en zorg voor meer bloemen in de tuin, in het park of op het schoolplein.

 

Een bijenkenner zal een korte presentatie geven over bijen en hoe we ze kunnen helpen. Aansluitend gaan jullie aan de slag met het maken van zaadbommen. Met een mengsel van zaden, geschikt voor de Nederlandse bijen, maak je balletjes die je mee naar huis mag nemen en op een geschikt stukje grond kunt gooien.

 

Voor wie
kinderen vanaf 6 jaar

 

Wanneer
zaterdag 13 april om 14.00 uur en 15.00 uur

 

Bijscholing en wandelexcursie bijen         (14 april)

Denk jij bij ‘bij’ aan een vriendelijk geel-zwart insect? Kom dan ontdekken dat er in Nederland bijna 360 soorten wilde bijen voorkomen. Meer kennis over bijen is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar.

 

Onderzoekers willen graag weten waar ze wonen en met hoeveel ze zijn. Op 13 en 14 april wordt daarom de nationale bijentelling georganiseerd en iedereen wordt gevraagd om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. Om de kennis bij te spijkeren organiseert Het Natuurhistorisch een bijscholing.

 

Bijenkenner Wouter Moerland zal in het museum een korte presentatie geven over bijen, hoe we ze kunnen helpen en hoe verschillende soorten te herkennen zijn. Gelukkig niet alle 360, in april zijn er zo’n 20 soorten in de tuin waar te nemen. Aansluitend gaat de groep onder leiding van de deskundige naar buiten voor een bijenwandeling rondom het museum. 

 

Voor wie
volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar

 

Wanneer
zondag 14 april om 11.30 uur (bijscholing) en 12.00 uur (wandeling)

 

Kosten
beide activiteiten zijn gratis met een toegangskaartje voor het museum

 

Meer informatie over zelf bijen tellen is hier te vinden.