Zoeken

BioBlitz - 21 en 22 mei 2023

Tel met ons mee!

Het Natuurhistorisch organiseert op 21 en 22 mei een BioBlitz in Rotterdam. Op de Dag van de Biodiversiteit wordt de biodiversiteit van Rotterdam op deze manier extra in het zonnetje gezet! Ons doel is om 1000 verschillende soorten vast te stellen, help je mee? 

Als je op één van deze twee dagen een soort ziet en deze invoert op Waarneming.nl, draag je automatisch bij. Je kunt overal binnen de Rotterdamse gemeentegrenzen meetellen: van de Maasvlakte en Hoek van Holland helemaal tot aan Nesselande. Wel tellen alleen de wilde soorten, dus je eigen huiskat, exotische tuinplanten of de tijger uit Blijdorp kunnen helaas niet meedoen. Dus, ben jij op 21 of 22 mei 2023 in Rotterdam en zie je een merel in je tuin, parapluutjesmos tussen de tegels, een snoek in de sloot, of een koolwitje in het park, geef het door via Waarneming.nl. Tip: de ObsIdentify app helpt je om vast te stellen met wat voor plant of dier je te maken hebt, en zorgt dat de soorten die je ziet automatisch meedoen aan de Bioblitz. Samen brengen we zo de biodiversiteit van Rotterdam in beeld!

Wil je weten wat de tussenstand is? Kijk dan hier: https://waarneming.nl/bioblitz/rotterdam-stad-en-haven/

Kijk door onze ogen

Meer inspiratie nodig? Wil je meekijken door de ogen van experts naar alles wat er leeft in Rotterdam? Dan kan je ook één van de publieksactiviteiten bezoeken op 21 en 22 mei. Er is van alles te doen in Rotterdam!

 • Zaterdag 20 mei om 22:00 t/m zondag 21 mei om 3:00 - Ga op safari door het nachtleven van Polder de Esch
  Samen met ecologen Wouter en Marvin leer je met andere ogen naar de nacht kijken. Wat fladdert er allemaal in het donker? Ontdek welke nachtvlinders er allemaal leven in Polder de Esch! Voor deze activiteit is geen ticket of reservering nodig. Je kan gewoon aanhaken en meekijken met de ecologen. Het basiskamp staat langs de Nesserdijk bij het natuurpad.
 • Zondag 21 mei om 11:00 - Ontdek de biodiversiteit in Volkstuinvereniging Blijdorp
  Ga samen met KNNV Rotterdam op ontdekkingstocht in Volkstuinvereniging Blijdorp. Kijk mee door de ogen van een expert naar het natuurlijk leven in de volkstuin en tel mee voor de biodiversiteit!  De activiteit duurt tot ongeveer 13:00. Kosten voor deze activiteit zijn €5,- of een vrijwillige bijdrage. leden van Natuurlijk Rotterdam mogen gratis meedoen. Aanmelden kan via natuurlijkrotterdam@knnv.nl onder vermelding van de datum en de naam van de activiteit. Na aanmelding krijg je bevestiging van de KNNV
 • Zondag 21 mei tussen 12:00 en 15:00 - Ontdek de Rotterdamse bodem door de microscoop in Het Natuurhistorisch
  Ook in Het Natuurhistorisch zelf is vanalles te beleven! Op zondag 21 mei kan je in de Hoboken Salon van het museum met ecologen Mayke en Evelien meekijken door de microscoop, en zo de wondere wereld van het Rotterdamse bodem- en waterleven ontdekken.
  Reservering voor deze activiteit is niet nodig, je kunt gewoon komen aanwaaien wanneer je wil. Wel heb je een geldig toegangsbewijs voor het museum nodig. 
 • Zondag 21 mei tussen 11:00 en 17:00 - Geef kleur aan de biodiversiteit van Rotterdam in Het Natuurhistorisch
  Ook kun je in Het Natuurhistorisch op zondag 21 mei de hele dag tussen 11:00 en 17:00 op eigen gelegenheid de gratis Bioblitz kleurplaat in komen kleuren in de Hoboken Salon. Geef jij kleur aan de Rotterdamse biodiversiteit?
  Ook voor deze activiteit heb je geen reservering nodig, wel een geldig toegangsbewijs voor het museum
 • Zondag 21 mei om 14:00 - Kijk met nieuwe ogen naar de planten in het Ommoordse Veld
  Ga met IVN Rotterdam het Ommoordse veld en ontdek wat daar allemaal groeit en bloeit! Onder begeleiding van een expert maak je een wandeling van ongeveer 1,5 uur door het Ommoordse veld en leer je met nieuwe ogen kijken naar alle planten die daar voorkomen. Ook leer je meteen hoe jij jouw telefoon kunt gebruiken om planten in de toekomst beter te leren herkennen. Deelname aan deze activiteit is gratis, en reservering niet nodig. De wandeling vertrekt om 14:00 vanaf de IVN kraam bij kinderboerderij de Blijde Wei.
 • Zondag 21 mei 14:00 - Voor kinderen: ga op slootjesexpeditie op kinderboerderij de Blijde Wei
  Kinderen kunnen op zondag 21 mei tussen 14:00 en 15:30 bij de IVN kraam op kinderboerderij de Blijde Wei op slootjesexpeditie. Wat leeft er allemaal in en om de sloot? Ontdek het onder begeleiding van een expert. Ook deze activiteit is gratis, van tevoren aanmelden is niet nodig. 
 • Zondag 21 mei om 19:30 - Ga op vogeltocht in het Essenburgpark
  Welke vogels horen we nu eigenlijk allemaal zingen in de avond? Ecoloog André kan het je allemaal vertellen tijdens een wandeling door het Essenburgpark. De wandeling start vanaf de ingang van de spoortuin, Essenburgsingel 48, en duurt ongeveer 1,5 uur. Deze activiteit is gratis, aanmelden niet nodig.
 • Zondag 21 mei om 22:00 - Ga met een ecoloog op zoek naar nachtvlinders en de rugstreeppad in Hoek van Holland
  Dit is geen excursie, maar meekijken met ecologen door belangstellenden is mogelijk! Stuur dan even een e-mail naar info@bureaustadsnatuur.nl

   
 • Maandag 22 mei om 10:00 - Ga met een plantenkenner op ontdekkingstocht door Hoek van Holland
  Heb je zin om echt een stuk te wandelen en planten mee te tellen? Dan ben je deze ochtend van harte welkom. Met plantenkenner Karel Gort kun je door Hoek van Holland lopen en flora karteren. Verzamelen bij Hoek van Holland Haven. Deze activiteit is gratis, aanmelden niet nodig. Heb je zelf een loupje? Neem die dan vooral mee!
 • Maandag 22 mei om 18:30 - Ga mee met de Florawerkgroep Rotterdam in het centrum
  De Rotterdamse Florawerkgroep inventariseert het kilometerhok 92-437,  Rotterdam centrum. Dit hok ligt grofweg tussen Centraal Station en Station Blaak waarbij elke plantensoort geteld wordt. Ook mensen zonder uitgebreide plantenkennis zijn welkom om (een deel) mee te lopen! We starten om 18:30 en de verzamelplaats is metrohalte Stadhuis. Deze activiteit is gratis, aanmelden niet nodig. Heb je zelf een loupje? Neem die dan vooral mee!
 • Maandag 22 mei om 19:30 - Ga vogelen met een gids door het Kralingse Bos
  Ontdek samen met ecoloog Garry het vogelleven in het Kralingse Bos. Wat zingt, fluit en ritselt er allemaal in de Rotterdamse bomen? De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en start voor het Beach House in het Kralingse Bos. Deze activiteit is gratis, aanmelden niet nodig.
 • Maandag 22 mei om 22:00 - Ga op vleermuiswandeling door het Zuiderpark
  Wist je dat alle vleermuizen in Nederland op de rode lijst staan? In het Zuiderpark kun je er gelukkig nog heel wat zien fladderen. Samen met ecoloog Niels en zijn batdetector ga je op stap om de vleermuizen van Rotterdam te zien èn te horen! Zo heb je het nachtelijk leven van Rotterdam nog niet eerder ervaren. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en start voor restaurant de BONTe Keukentafel in het Zuiderpark, Kromme Zandweg 102. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig.