Zoeken

Internationale Dag van de Biodiversiteit: 22 mei

Op 22 mei 2016 organiseren Het Natuurhistorisch en Het Nieuwe Instituut diverse activiteiten waarbij iedereen kan ontdekken welke natuurlijke rijkdom het Museumpark heeft en hoe iedereen kan bijdragen aan een biodiverse stad. Laat je inspireren, adviseren en ga mee op pad in de stadsnatuur!

 

De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot internationale dag van de biodiversiteit om daarmee mensen bewust maken van het belang van de verscheidenheid van het leven op onze planeet. Ook vindt het landelijke Fête de la Nature  plaats. De twee musea in het Museumpark werken samen om een Rotterdamse Dag van de Biodiversiteit te organiseren, op zondag 22 mei 2016 tussen 10:00 en 16:00 in het Museumpark.

 

Vanuit het Natuurhistorisch Museum vertrekken stadsnatuurwandelingen met vogelkenner Wouter Moerland (om 10:00, kosten: € 3,- plus kaartje voor het museum, deze excursie is alleen te reserveren via de website van de vogelweek) en met de stadsbotanicus Remko Andeweg (12:00 en 14:00, kosten: € 3,- plus kaartje voor het museum, reserveren door e-mail te sturen naar info@bureaustadsnatuur.nl).

 

Bij Het Natuurhistorisch museum kunnen kinderen speciale 'zaadbommen' (dit fenomeen wordt ook wel guerrilla gardening genoemd) maken om de stad op te fleuren met lokaal verzamelde zaden door Stichting Landschapsonderhoud Rotterdam. In de Hobokensalon van het museum leert een botanisch tekenaar kinderen en volwassenen leren hoe je planten natuurgetrouw kunt natekenen. Om 13:00 geeft stadsecoloog Niels de Zwarte een lezing over de Biodiversiteit van Rotterdam, met veel unieke beelden van stadsnatuur in al zijn verrassende diversiteit.

 

Rondom Het Nieuwe Instituut is er in de Nieuwe Tuin doorlopend uitleg door de ecologisch hovenier Hans Engelbrecht over deze unieke tijdelijke natuurtuin. Stadstuinwinkel STEK verkoopt platen en andere producten die bijdragen aan biodiversiteit en geeft tips and tricks voor een bijenvriendelijke tuin. Er is uitleg over het PlantVierkant en serveert de Bloesembar verfrissende bloemenlimonades. Ook geven studenten van het Wellant College een demonstratie en advies over diervriendelijke hagen. Gewildgroei zal een aantal stoeptegels gaan hacken met hun speciale tegel die ruimte geeft voor wilde planten. Ook bij Het Nieuwe Instituut is een botanisch tekenaar aanwezig ter inspiratie.

 

Kinderen kunnen waterdieren in het Museumpark onderzoeken. In samenwerking met CNME-centrum De Bokkesprong zal een ecoloog van Bureau Stadsnatuur de onderwaternatuur zichtbaar maken.

 

Voor de natuurexcursies is het nodig zich op te geven, alle overige activiteiten zijn gratis toegankelijk gedurende de dag. 

 

Kom langs en vier met ons de natuur in het Museumpark mee!