Zoeken

Breng je schelp: 4 en 5 oktober 2014

Op 4 en 5 oktober 2014 doet het Natuurhistorisch Museum Rotterdam mee met de landelijke manifestatie ‘Breng je schelp’, georganiseerd door de 80-jarige Nederlandse Malacologische Vereniging, de club waarin liefhebbers van schelpen, slakken en andere weekdieren elkaar ontmoeten. Deze activiteit vindt ook plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap. Entree: een regulier toegangskaartje van het museum.

 

Determineren, demonstraties en rondleidingen

Op zaterdag 4 oktober 2014 kun je tussen 11:00 en 17:00 uur langskomen met schelpen en slakken die je hebt gevonden en waar je graag meer over wilt weten. Schelpen-conservatoren van het museum zoeken uit welke soort je gevonden hebt, laten zien hoe zij in het museum schelpen bewaren en ordenen, en hoe ze de gegevens van 80.000 (monsters) schelpen en slakken via internet toegankelijk maken voor iedereen. Vanaf 11.30 start elk uur tot 16.30 uur een speciale rondleiding door het schelpen-depot op de zolder van het museum. In deze schatkamer, eigenlijk streng verboden toegang voor het publiek, worden vele honderdduizenden schelpen en slakken bewaard. Wees er op tijd bij, want per rondleiding kunnen maximaal 12 personen mee.

 

Schelpenlezing

Op zondag 5 oktober 2014, om 15:00 uur, geeft Hans Post de lezing ‘Schelpen verzamelen, thuis, in het museum en voor in de pan’. Hans is honorair-conservator van het museum en al meer dan dertig jaar schelpenverzamelaar. Hij neemt u mee op zijn verzamelreizen naar alle uithoeken van de wereld, maar ook naar het strand van Hoek van Holland waar zijn passie voor schelpen begon. De conservator vertelt hoe je een schelpenverzameling thuis zodanig kan opzetten dat die het predicaat ‘wetenschappelijk’ verdient, en hoe serieuze verzamelaars de malacologie (weekdierkunde) verder kunnen helpen. Ook met aandacht voor uitersten in de schelpenwereld en de culinaire kant van het schelpdier. Aansluitend een rondleiding door het schelpendepot van Het Natuurhistorisch. 

 

Reserveren voor deze lezing wordt aanbevolen: mail naar zondagmiddag@hetnatuurhistorisch.nl.