iGEM 2019: moleculair knutselen met bacteriën en weekdieren

Meer weten over hoe bacteriën groeien en wat we allemaal kunnen maken met bacteriën? Kom zondag 28 april 2019 naar het museum en maak het mee. Het iGEM-team van de Universiteit Leiden laat bezoekers kennis maken met bacteriën, weekdieren en moleculair knutselen. Door de loop van de evolutie hebben veel weekdieren sterke biomaterialen om zich te verdedigen, maar ook om prooien te vangen. Geïnspireerd door deze materialen gaat het team aan de slag met bacteriën. Door middel van genetische modificatie streeft het team ernaar om bacteriën sterke biomaterialen te laten maken.

 

Tijdens deze workshop kunnen bezoekers tekenen met bacteriën op petrischalen. Hierbij kom je meer te weten over hoe bacteriën groeien en wat we allemaal kunnen maken met bacteriën. Daarnaast zal het team een lezing geven over synthetische biologie. Wat houdt synthetische biologie in? Wat kunnen we al maken? Wat kan er allemaal in de toekomst?

 

zondag 28 april 2019  van 11:30 – 14:30 uur
11:30 – 12:00 presentatie   
12:00 – 13:00 tekenen met bacteriën
13:30 – 14:30 presentatie 


      
Activiteiten zijn gratis met een toegangskaartje van het museum, vooraf aanmelden is niet nodig en de activiteit is geschikt voor alle leeftijden.

 

De bacteriën die worden gebruikt, zijn Micrococcus luteus en Micrococcus roseus. Die soorten zijn niet gevaarlijk voor de volksgezondheid.

 

Universiteit Leiden doet dit jaar weer mee met iGEM (International Genetically Engineered Machine), een belangrijke internationale competitie binnen de synthetische biologie voor studenten. Tijdens iGEM worden studententeams uitgedaagd hun zomer te wijden aan een zelfbedacht project op het grensvlak tussen biologie en techniek, de synthetische biologie. Ieder team krijgt een ‘kit’ bestaande uit ‘Biobricks’. Met deze onderdelen zal het Leidse team deze zomer aan de slag gaan. Het team zal de resultaten van het onderzoek uiteindelijk presenteren in Boston (VS).

Het museum in coronatijd

Het Natuurhistorisch is weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen:

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

In het museum zijn mondmaskers verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.