Zoeken

Museumpark Vriendendag - zaterdag 24 augustus 2019

Op zaterdag 24 augustus 2019 vindt voor de tweede keer de Museumpark Vriendendag plaats, waarbij alle culturele instellingen aan het Museumpark open huis houden voor iedereen die als Vriend betrokken is. Iedere instelling biedt tussen 10.30 en 17.30 uur bijzondere Vrienden-activiteiten aan. Het Natuurhistorisch doet natuurlijk mee! Graag nodigen we onze Vrienden en die van de andere Museumpark-musea uit voor deze feestelijke dag.

Bestel hier gratis tickets
Vrienden kunnen hun gratis e-ticket hier bestellen. Iedere vriend mag bovendien gratis tickets bestellen voor 1 andere volwassene en kinderen tot en met 17 jaar.

Iedere deelnemende instelling organiseert haar eigen Vrienden-activiteiten. Op deze pagina kunt u die van Het Natuurhistorisch vinden. De activiteiten van de andere instellingen staan op hun eigen website en in de papieren flyer die vanaf augustus beschikbaar is bij de kassa. U hoeft zich niet van tevoren aan te melden voor de activiteiten, maar wees op tijd, want het aantal deelnemers per activiteit is beperkt.

Er zijn ook twee gezamenlijke activiteiten: van 10:30-11:30 uur is er een ontvangst met koffie of thee bij Arminius. Hier kunt u ook terecht met vragen over de Vriendendag. Om 15:30 uur is er bij Het Nieuwe Instituut de Museumpark Vriendenveiling (waarbij u kunt bieden op unieke items van alle instellingen) met aansluitend een borrel.
 

Ons programma

10.00-11.00 uur: Early Bird Museumparksafari

Directeur Kees Moeliker trapt af: de vroege vogels neemt hij mee, diep het Museumpark in. Welke stadsvogels laten zich zien? Zit de slechtvalk op zijn hangout? Waar zijn de konijnen? Ogen en oren open, verrekijker mee. Verzamelpunt: de trap voor Het Natuurhistorisch. Maximaal aantal deelnemers: 12.

11.30-12.30 uur: Filosofische Workshop Vriendschap in de Hoboken Salon

Hoe kunnen we goed samenwerken met collega's? En wat hebben we hiervoor nodig? Eerst vertelt filosoof Edgar Karssing (Business Universiteit Nyenrode) ons hoe Aristoteles dat ziet. Deze oude Griekse wijsgeer bespreekt een relatievorm waarmee hopelijk iedereen al bekend is: vriendschap.Vervolgens neemt Edgar vriendschap als inspiratiebron om aanbevelingen te formuleren hoe mensen, zelfs als ze geen echte vrienden zijn, toch professioneel kunnen samenwerken.

13.00-14.00 uur: Micro-Museumparksafari

Stadsbotanicus Remko Andeweg duikt diep in het stadsnatuurreservaat vlak achter het museum. Vrienden gaan samen met hem op de knieën voor wilde bloemen en ander natuurschoon. Verzamelpunt: de trap voor Het Natuurhistorisch. Maximaal aantal deelnemers: 12.

13.30-14.30 uur: Rondleiding door het museum

13.30-14.30 uur: Rondleiding door het museum

Brandende vragen zoals ‘Waarom stinkt dat olifantenskelet?’, ‘Heeft die stadsvos echt shoarma gegeten?’ en ‘Waarom is de neushoornhoorn groen?’ worden in deze rondleiding beantwoord. De rondleider kent verborgen verhalen achter de collectie, bijvoorbeeld over orang-oetan Piku die in Diergaarde Blijdorp altijd met zijn rug naar het publiek zat, of over de schooltas van de bezeten walviskenner Anton van Deinse die gemaakt is van ... Verzamelpunt: de hal van Het Natuurhistorisch.

13.30-14.30 uur: Workshop Botanisch Illustreren

Laat je inspireren door de tentoonstelling 'Wilde Bloemen' in Het Natuurhistorisch, en leer van botanisch illustrator Gesine Beermann-Kielhöfer hoe je goed kunt kijken naar een bloem. Hoe beter je kijkt, hoe levensechter daarna je tekening wordt! De workshop is heel geschikt voor (groot)ouders met kinderen vanaf 6 jaar.

14.30-15.30 uur: Talkshow Groene Vrienden in de Hoboken Salon

Voor veel mensen is hun hond hun beste vriend. Waarom heerst er dan toch zo’n taboe op verdriet over de dood van je huisdier, alsof je je moet schamen dat je rouwt? Antoinnette Scheulderman werd er helemaal gek van dat mensen na de dood van haar hond Bubbels steeds zeiden: ‘Dan neem je toch gewoon een nieuwe?’. Ze schreef een boek over haar ervaringen, met daarin ook veel interviews met BN’ers over hun geliefde viervoeters. In onze talkshow spreekt presentator Maarten Keulemans (wetenschapsjournalist bij de Volkskrant) met haar hierover. Ook is er een show ‘n tell: Maarten praat met Kees Moeliker over de verhalen bij een aantal bijzondere objecten, die Kees speciaal voor deze show laat zien. Tamar Stelling (de Correspondent) geeft een flitscollege. Zij houdt een pleidooi voor ongemakkelijke dierenliefde: veel mensen gruwen van insecten en andere ongewervelden, terwijl ze enorm belangrijk zijn voor de planeet. Laten we daar wat aan doen en kinderen al jong leren houden van spinnen en pissebedden! Een verhaal dat je trouwens niet meer aan kunstenaar Cedric Laquieze hoeft te vertellen. Hij is dol op insecten, en maakt van dode exemplaren de prachtigste elfjes! Tijdens deze talkshow zijn een aantal van deze sprookjesachtige wezens te bekijken.

16.00-17.00 uur: Dak-Expeditie Erasmus MC

Groene-dakenonderzoeker Marco Tanis neemt Vrienden mee naar de daktuin van het Erasmus MC, op zoek naar verrassende biodiversiteit op grote hoogte. Zelf ook een groen dak maken? Marco kan vertellen wat de do’s en don’ts zijn! Verzamelpunt: de trap voor Het Natuurhistorisch. Maximaal aantal deelnemers: 12.

Dit programma is alleen toegankelijk voor Vrienden van (een of meerdere) Museumpark-musea. Ben je nog geen Vriend (van Het Natuurhistorisch) en wil je dat wel worden? Schrijf je dan op 24 augustus bij de kassa van het museum.