Nationale Museumweek: stokoude krokodil uit Diergaarde Blijdorp

 

Het Natuurhistorisch pronkt in de Museumweek 2018 met een stokoude Rotterdamse krokodil. De pantserkrokodillen (Mecistops cataphractus) Hakuna en Matata leefden bijna een eeuw in Diergaarde Blijdorp. Rond 1920 kwamen ze als jonkies vanuit Afrika in de dierentuin terecht en in 2014 en 2015 overleden ze kort na elkaar. De krokodillen overleefden het bombardement in 1940 en behoorden tot de oudste dierentuinkrokodillen van Europa.

 

Na het overlijden schonk Blijdorp het skelet van het vrouwtje aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Na langdurige preparatie en conservering worden de schedel, kaken en enkele andere delen van het skelet voor het eerst getoond tijdens de Nationale Museumweek van 9 t/m 15 april 2018. Bezoekers komen weer oog in oog met het vervaarlijke dier. De krokodil leeft nu voort in de museumcollectie, eigenlijk net zo onbeweeglijk als altijd want ook in de diergaarde verroerde ze zich bijna nooit.

 

Andere beroemde bewoners van Diergaarde Blijdorp die het museum bewaart en exposeert, zijn (onder andere) Como de giraffe, Piku de orang-oetan, en Ramon de olifant.