Week van de Biologie

Van 1 tot en met 7 oktober is het de Week van de Biologie. Het Natuurhistorisch doet hieraan mee en zet walvisonderzoek in de spotlights met twee activiteiten: een walvisrondleiding en een walvislezing. Natuurlijk is er ook het Natuurspreekuur.

Natuurspreekuur met de conservator

Elke eerste woensdag van de maand is er Natuurspreekuur in Het Natuurhistorisch. Ook op woensdag 3 oktober tijdens de Week van de Biologie. Neem botten, veren, fossielen, schelpen of andere natuurvondsten mee en laat de conservator of een van de andere experts van het museum vaststellen wat het is! Het Natuurspreekuur is doorlopend te bezoeken van 14.30 tot 15.30 uur en is gratis met een geldig toegangsbewijs van het museum.

Walvisrondleiding

Zaterdag 6 oktober om 13.30 uur (duur ca. 45 minuten). Gratis met een geldig toegangsbewijs voor het museum. Aanmelden niet nodig. Ook voor kinderen vanaf 7 jaar.

 

Walvisrondleiding door de conservator

Het Natuurhistorisch hangt vol walvissen en er is zelfs een tijdelijke tentoonstelling met unieke walvisfossielen van de bodem van de Westerschelde. De conservator neemt u in deze inlooprondleiding mee langs de walvistopstukken en zal vertellen over hun evolutie en skelet.

Walvislezing Klaas Post

Zondag 7 oktober om 14.00 uur (duur ca. 1 uur). Gratis met een geldig toegangsbewijs voor het museum. Aanmelden via info@hetnatuurhistorisch.nl. Ook voor kinderen vanaf 8 jaar.

 

Oerwalvissen en Reuzenhaaien maakten ooit de Westerschelde onveilig!

Expedities van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam op de Westerschelde onder leiding van honorair conservator Klaas Post leverden afgelopen jaren een ongekende fossielenschat op. Er werden schedels met kaken, flippers en stukken wervelkolommen van walvissen, dolfijnen, lederschilpadden, reuzenhaaien en enorme maanvissen opgevist. Allemaal ingebed in loodzware stukken zandsteen en soms nog in anatomisch verband. Zeldzame fossielen die uitmuntend bewaard zijn gebleven: uniek voor heel Europa!

 

Post en zijn internationale team van collega-onderzoekers besteedden honderden uren aan het nauwkeurig prepareren en onderzoeken van de vondsten. De fossielen bleken 8,8 tot 5 miljoen jaar oud te zijn en veel van de walvissen en dolfijnen zijn soorten die nieuw zijn voor de wetenschap. Vanaf september 2018 zijn de topstukken tijdelijk te zien in Het Natuurhistorisch, in de expo 'Zeeuwse Oerwalvissen'. Op 7 oktober geeft Klaas Post een spannende lezing voor volwassenen en jeugd vanaf 8 jaar over de expedities en het onderzoek en aansluitend tekst en uitleg bij de tentoonstelling.