Zoeken

Weekend van de Wetenschap 1-2 oktober 2016

Botanie in Het Natuurhistorisch 

In het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober 2016 zijn er talloze activiteiten op meer dan 200 locaties in heel Nederland. Het Natuurhistorisch doet mee met lezingen, rondleidingen, demonstraties en een stadswandeling waarin botanie (plantkunde) zowel binnen als buiten het museum centraal staat. Dit weekend zijn wij ook een van de zeven Pop-up wetenschapper-locaties.

Zaterdag 1 oktober

Rondleiding ‘Kijken in het collectiedepot’ - Het herbarium, de collectie gedroogde planten, mossen en paddenstoelen van Het Natuurhistorisch is normaal gesproken gesloten voor publiek. Speciaal in het Weekend van de Wetenschap neemt plantenconservator Remko Andeweg u mee achter de schermen. Hij toont bijzondere botanische collectiestukken en demonstreert hoe en waarom planten, mossen en paddenstoelen gedroogd en zorgvuldig bewaard worden.

 

Wanneer: 1 oktober, vanaf 12:00 uur elk heel uur tot en met 16:00 uur een rondleiding voor maximaal 15 personen. Duur: circa 45 minuten. Locatie: Collectiegebouw, Robert Fruinstraat 52 te Rotterdam. Toegang: gratis (vol is vol). Kids: vanaf 7.

Rondleiding ‘Het herbarium van Imke van Boekhold’ - Textielontwerpster Imke van Boekhold geeft uitleg bij haar tentoonstelling 'Van Naaldvaren tot Draadereprijs' waarin wetenschap (botanie) en kunst (textielwerk) naadloos in elkaar over gaan. Zij raakte geïnspireerd door het herbarium van het museum en creëerde achter de naaimachine planten die karakteristiek zijn voor de Rotterdamse stadsflora.

 

Wanneer: 1 oktober, doorlopend vanaf 13:00. Toegang: gratis met een geldig entreebewijs van het museum. Locatie: Het Natuurhistorisch, Westzeedijk 345 (Museumpark). Kids: vanaf 7.

Zondag 2 oktober 2016

Wandeling ‘Wilde stadsplanten’ - Stadsbotanicus Remko Andeweg kent de wilde flora van Rotterdam als geen ander. Met hem vindt u bijzondere soorten die zomaar op de hoek van de straat groeien. Gaandeweg, van straatput tot kademuur, laat hij zien dat de samenstelling van de stedelijke flora perfect is aangepast aan het stenige en dynamische Rotterdam.

 

Wanneer: 2 oktober, aanvang 11:00. Duur: circa 90 minuten. Locatie: Rotterdam-Centrum, beginpunt Metrostation Coolhaven. Toegang: gratis (maximaal 30 deelnemers, vol is vol, opgeven info@hetnatuurhistorisch.nl. Kids: vanaf 7.

Lezing ‘Planten, stuifmeel en mammoeten’ - Dr Bas van Geel (Universiteit van Amsterdam) doet al 45 jaar 'paleo-ecologisch' onderzoek. In zijn lezing 'Kijken naar het verleden via fossiel stuifmeel, zaden, schimmelsporen en mammoeten' neemt hij u aan de hand van zijn onderzoek aan oeroude plantenresten uit moerassen, prutlagen en bevroren bodems mee naar het planten- en dierenleven van het verre verleden.

 

Wanneer: 2 oktober, 13:00. Duur: circa 45 minuten. Toegang: gratis met een geldig entreebewijs van het museum. Locatie: Het Natuurhistorisch, Westzeedijk 345 (Museumpark). Kids: vanaf 12.

Lezing ‘Botanische revolutie’ - In zijn lezing over het onbekend gebleven plantenwerk van Charles Darwin spreekt filosoof/archeoloog Norbert Peeters op het raakvlak van filosofie en botanie. Geplaatst in een evolutionaire context laat Peeters zien dat Darwin een ware revolutie teweeg bracht in onze kijk op planten. Behalve over Darwin’s botanische inzichten en ontdekkingen, gaat deze lezing ook over de gedeelde fascinatie van zowel Peeters als Darwin: vleesetende planten.

 

Wanneer: 2 oktober, 15:00. Duur: circa 45 minuten. Toegang: gratis met een geldig entreebewijs van het museum. Locatie: Het Natuurhistorisch, Westzeedijk 345 (Museumpark). Kids: vanaf 12.

 

Demonstratie ‘Ontdek zelf fossiele planten’ - Conservator Bram Langeveld onderzocht voor zijn afstudeerproject ijstijdplanten uit de Yukon in Canada en kwam veel te weten over lang-verdwenen ecosystemen. Langeveld onderzocht fossiele plantenresten uit veenlagen van zo'n 80.000 jaar oud en zaden en vruchten uit het nest van een grondeekhoorn die zo'n 25.000 jaar geleden leefde. Ook ontrafelde hij oeroud planten-DNA. Tijdens deze demonstratie kunt u Bram’s onderzoekmateriaal zelf door de microscoop bekijken en hem de oren van het lijf vragen.

 

Wanneer: 2 oktober, vanaf 11:00. Duur: doorlopend. Toegang: gratis met een geldig entreebewijs van het museum. Locatie: Het Natuurhistorisch, Westzeedijk 345 (Museumpark). Kids: vanaf 7.