Zoeken

Das over woningnood

Ook in het dierenrijk is woonruimte schaars of lastig te realiseren. Een hol graven kost immers veel tijd en energie. In Italië delen dassen, vossen, boommarters en stekelvarkens vaak holen. Door rekening met elkaar te houden en het hol in ruimte en tijd op te delen, kunnen ze er allemaal gebruik van maken en zitten ze elkaar niet in de weg. Dassen, vossen en stekelvarkens verblijven overdag in het hol en gaan ’s nachts op pad. Boommarters doen dat juist andersom; zij zijn overdag niet thuis, maar overnachten in het hol. 
Dassen en vossen in hetzelfde hol moeten even aan elkaar wennen, maar daarna gaat het samenleven meestal goed. 

Auteur
Babs Gons (Utrecht, 1971) is spoken word artist, schrijver en host. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2019 verscheen Hardop, een door haar samengestelde
bundel met het werk van achttien Nederlandse spoken word-dichters. Ze debuteerde in 2021 met haar dichtbundel Doe Het Toch Maar, die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Gons schrijft ook verhalen en artikelen en is columnist voor onder andere Het Parool. Ze is de Vrije Schrijver 2021/22 van de Vrije Universiteit en is lid van de Akademie van Kunsten.

Verteller 
Arthyra de Clerck (76 jaar) werkt als hypnosetherapeut in de alternatieve gezondheidszorg. Ze heeft affiniteit met dassen die hun woning delen, want ook zij deelt graag met anderen, vooral haar lach en haar kennis. 

Meles meles [balg], Autreppes, Frankrijk, januari 2006; NMR 9990-2908