Zoeken

Grote albatros over homoseksueel ouderschap

Uit de resultaten van een jarenlange studie in een kolonie albatrossen op Hawaï bleek er sprake te zijn van homoseksueel ouderschap. Daar bestaat 31 procent van de broedparen uit vrouwtjes die samenwerken om een kuiken groot te brengen dat werd verwekt door een mannetje dat met een ander wijfje in de kolonie gepaard is. Door een tekort aan mannetjesalbatrossen zouden alleenstaande vrouwtjes het grootbrengen van nageslacht niet redden, maar door paren te vormen met andere overgebleven vrouwtjes krikken ze het broedsucces van de kolonie significant op. Mannen zijn na de bevruchting niet meer nodig om dat te bereiken. 

Auteur 
Eva Meijer (Hoorn, 1980) is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. Taal, sociale rechtvaardigheid en de rechten van dieren spelen een rol in haar filosofische werk. Ze kreeg grote bekendheid met de roman Het vogelhuis (2016). Over politieke dieren schreef ze het essay De soldaat was een dolfijn (2017). Zee nu (2022) is haar meest recente roman.

Verteller 
Anne Rosa Hermer (54 jaar) is freelance schrijver/journalist. Het maakt volgens haar niet uit in welk soort gezin je opgroeit: een vader en een moeder, twee vaders of twee moeders, als je maar veilig opgroeit. 

Diomedea exulans [opgezet, stond jaren in een café in Zeebrugge], Kaap de Goede Hoop, 1876; NMR 9989-620