Zoeken

Jaguar over framing

De jaguar is de grootste en sterkste kat van de Nieuwe Wereld. Hij leeft in nevelbossen en regenwouden. Hoewel hij kleiner is dan zijn familieleden tijger en leeuw, is zijn beet krachtiger. Pantsers van schildpadden en gordeldieren kraakt hij moeiteloos. De soort wordt gevreesd en daardoor verjaagd en bejaagd, maar de jaguar mijdt mensen. Antropogene factoren zoals vernietiging en versnippering van leefgebied, illegale jacht en jacht op de prooisoorten van de jaguar hebben geleid tot een geschatte afname van veertig procent van de aantallen. De soort staat in de natuurbeschermingsboeken als ‘bijna bedreigd’. Deelpopulaties in Midden- en Noord-Amerika worden met uitsterven bedreigd

Auteur 
Raoul de Jong (Rotterdam, 1984) is schrijver, columnist, programmamaker en danser. Hij schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde vijf boeken. Zijn roman De grootsheid van het al was het Beste Rotterdamse Boek 2015. Zijn boek Jaguarman (2020) werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen.

Verteller 
Andrea del Castihlo (52 jaar) werkt bij de rijksoverheid als bedrijfsjuridisch adviseur. Ze komt uit het Amazonegebied en is liefhebber van katten en katachtigen. Het verhaal van de jaguar noemt ze ‘haar op het lijf geschreven’.

Panthera onca [opgezet], afkomstig uit gevangenschap, circa 1985; NMR 9990-189333