Noordkromp over ouderdom
De noordkromp is een weekdier met een dikke, stevige schelp. Het dier komt voor in de noordelijke Noordzee, maar op het strand vind je zelden exemplaren. Ze leven ingegraven in de zeebodem. Net als bij een boom kun je bij de noordkromp onderzoek doen naar de leeftijd door de jaarringen in de schelp te tellen. Bij IJsland werd een noordkromp opgevist van 507 jaar oud. Dat exemplaar kreeg het predicaat ‘oudste dier ter wereld’. Zelfs tot op zo’n hoge leeftijd krijgt de noordkromp nog nakomelingen. Het geheim van die enorme ouderdom zit in de combinatie van een verborgen, rustig leven en speciale biochemie die de veroudering van cellen vertraagt.
Auteur
Hugo Borst (Rotterdam, 1962) is schrijver, redacteur, radio- en tv-presentator en voetbalcriticus. Hij schreef onder andere De Coolsingel bleef leeg (2007), Over vaders en zonen (2005), Schieten op Volkert van der G. (2008) en O, Louis (2014), dat genomineerd werd voor de British Sports Book Awards. Zijn boeken over zijn moeder met dementie, Ma (2015) en Ach, moedertje (2017), werden bestsellers.
Verteller
Danique van Dalen (28 jaar) werkt als trainee bij de overheid en als strategisch adviseur bij de gemeente Delft. Hij vond het cool om kennis te maken met de noordkromp en een eer om het oudste dier ter wereld een stem te mogen geven.
Arctica islandica [schelp], voor de kust van IJsland; NMR 9930-63171