Zoeken

Tweevingerige luiaard over mindfulness

Luiaards bewegen alleen als dat nodig is en zelfs dan heel langzaam, met een snelheid van hooguit vier meter per minuut. Lopen kunnen ze niet, en op de grond – waar ze uitsluitend komen om zich te ontlasten – slepen ze zich nog trager voort. Eten, slapen en bevallen doen ze hangend aan takken. Ze blijven soms zelfs na de dood aan takken hangen. Dat ze lui zijn is een mythe die voortkomt uit observaties in dierentuinen waar ze voortdurend slapen. Het overduidelijke voordeel van de inactiviteit en beperkte actieradius van luiaards is dat ze zich zeer bewust zijn van hun omgeving. De luiaard weet precies waar en wanneer zijn favoriete voedsel te vinden is en waar hij zonder gevaar (voor grondroofdieren) op zijn gemak kan poepen. 

Auteur 
Abdelkader Benali (Ighazzazen, Marokko, 1975) is schrijver, columnist en tv-presentator. Hij schreef romans, verhalen, poëzie, toneel en journalistieke teksten. Zijn debuutroman Bruiloft aan zee (1996) werd bekroond in Nederland en Frankrijk. In 2020 kreeg Benali de Gouden Ganzenveer uitgereikt vanwege zijn grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in de Nederlandse taal.

Verteller 
Suraya Claver (30 jaar) is student. Ze vindt het bijzonder dat de luiaard zo goed naar zijn lichaam luistert. Ook wij moeten volgens haar ‘beter naar ons lijf luisteren’.

Choloepus didactylus [opgezet], Diergaarde Blijdorp, 1998; NMR 9990-179273