Zoeken

Wolharige mammoet over uitsterven

Tot zo’n 30.000 jaar geleden liepen er in het gebied dat nu de Noordzee is grote kuddes van de wolharige mammoet. Klimaatverandering, toen een natuurlijk proces, zorgde ervoor dat deze diersoort wereldwijd uitstierf. Of de mens – die op mammoeten joeg – daarbij een rol gespeeld heeft, is een al langlopende discussie. Door mammoetfossielen die op het Noordzeestrand gevonden worden, blijft de mammoet tastbaar en leeft de soort voort in fossielenverzamelingen. De mammoet leert ons dat je ook als je zeer succesvol bent, kunt uitsterven – hun leefgebied besloeg ooit tweederde van de omtrek van de aarde en hun aantal bedroeg op hun hoogtepunt mogelijk 200 miljoen exemplaren.

Auteur
Tim Kamps (Utrecht, 1979) is cabaretier, muzikant, schrijver, acteur en regisseur. Met zijn tweelingbroer Wart en Bor Rooyackers vormde hij de cabaretgroep Rooyackers, Kamps & Kamps. Na 2009 ging de tweeling verder onder de naam Kamps & Kamps. In 2018 verscheen Kamps’ debuutroman De verschrikkelijke jaren tachtig, waarop in 2022 de gelijknamige televisieserie deels is gebaseerd.

Verteller 
Jorge Oliveira (52 jaar) is musicus, verhalenverteller en ‘rastafari ambassadeur’. Hij realiseert zich dat het vijf voor twaalf is voor de mens en dat we ‘aan balans tussen natuur en beschaving moeten werken’. 

Mammuthus primigenius [kies], Rotterdam, uit bouwzand; NMR 9991-1694