Zoeken

Programma najaar 2011

18 september 2011 - Dr. Wolter Seuntjens, Vinden dieren gapende mensen grappig? En andersom? 
Welke dieren gapen? En welke niet? Gapen dieren om dezelfde redenen als mensen? Is gapen bij dieren ook aanstekelijk? Gebruiken dieren hun gapen om elkaar iets duidelijk te maken? Kunnen mensen die gaap gebruiken als ze dieren iets duidelijk willen maken? Waarom vinden mensen gapende dieren zo grappig? En is dat andersom ook zo, vinden dieren gapende mensen grappig? Vragen, vragen vragen over één van de meest fascinerende onderwerpen van de biologie. Wolter Seuntjens, een echte gaapdeskundige, zal antwoord geven op de meeste van deze vragen. En jullie daarbij bovendien laten.... gapen.

16 oktober 2011 - Prof. Dr. J.W.F. Reumer, Vindt de orang oetan het erg dat hij uitsterft? 
In dit college laat Jelle Reumer ons zien waarom wij ons zo om de natuur bekommeren. De orang oetang zit in zijn bos, knaagt langzaam op een taaie scheut en bekommert zich om niets. Dat vindt hij fijn. Het interesseert hem geen klap dat hij op het punt van uitsterven staat, laat staan dat het hem interesseert dat ook de Sumatraanse tijger zou kunnen verdwijnen. Het zal de natuur allemaal een worst zijn. Op een diersoort na. De mens. Wie is eigenlijk die mens? Hoe toevallig is het dá¡t we er zijn en hoe zijn we hier op deze planeet terechtgekomen? En dan nog wel in zulke enorme aantallen! En wat betekent dat allemaal, voor ons in de toekomst en voor de aarde?

20 november 2011 - Prof. Dr. Jan. A.R.A.M. van Hooff, Hebben apen ook de slappe lach? 
Lachen, gieren en brullen. Je kan het alleen doen, samen of met een hele groep. En waarom? Soms om helemaal niets, gewoon zomaar, omdat je moet lachen. Voor mensen zijn het deze positieve emoties die een goed gevoel geven. Kunnen we dit gedrag ook bij apen terugvinden? Is het goed voor de onderlinge band? Is het voor apen ook sociale interactie of zijn het enkel de spiegelneuronen die voor een krullende mondhoek zorgen? Tijdens dit college zal Jan van Hooff vertellen over de functie van lachen. En… is lachen echt gezond?  

18 december 2011 - Dr. Boris Jansen, Kunnen vondsten uit het verleden het klimaatprobleem oplossen? 
Is het erg dat het warmer wordt op aarde? Warmer dan wanneer eigenlijk? Wat kunnen temperatuurschommelingen die al eerder hebben plaatsgevonden (overgangen van IJstijden naar warmere tijden) ons vertellen over de klimaatverandering nu? Zijn er toen diersoorten uitgestorven die lijken op de soorten die het nu moeilijk hebben? Boris Jansen zal ons bewust maken van CO2, klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor onze biodiversiteit.