Zoeken

Programma najaar 2012

Zondag 16 september 2012 – ir. Henk Menkhorst, Hoe komen schelpen aan hun naam? 
Charonia tritonis, Monacha menkhorsti en Lutraria lutraria. Ingewikkelde namen voor schelpen. Er bestaan heel veel verschillende soorten, die allemaal ingedeeld worden in een groep en een logische (of minder logische) naam krijgen. Maar wie bedenkt zo’n naam eigenlijk? In dit college zal Henk Menkhorst vertellen waarom zo’n officiële naam uit twee namen bestaat en hoe de keuze voor een bepaalde naam gemaakt wordt. 

Zondag 21 oktober 2012 – dr. Annelies Pierrot-Bults, Wat leeft er op de bodem van de diepzee?
Pikkedonker is het op de diepste bodems van oceanen. Niet echt een handige omgeving voor onderzoek naar het leven van dieren en planten op zulke diepten. Toch weten we al veel over diepzeeleven.  Nemo heeft ons het prachtige onderwaterleven laten zien in zijn film. Maar dat was nog ondiep. Annelies Pierrot gaat dieper! Zij doet onderzoek naar zakpijpen, vleugelslakken, lantaarnvissen, dolktandvissen en inktvisjes. Ze vertelt over bizarre levensvormen, handige lichtjes en doorzichtige verschijningen. 

Zondag 18 november 2012 – dr. Bart Knols, Vinden muggen kaas lekker?  
Jeukende bulten, hinderlijk gezoem en slapeloze nachten. Muggen houden mensen flink bezig. Maar hun invloed gaat nog veel verder. Muggen zijn ook  verantwoordelijk voor het overdragen van ziekten als malaria en knokkelkoorts. Zou de mens veel te lekker zijn voor de mug? Bestaat er niet een afstotelijk geurtje waarmee de mens kan zorgen dat zij niet meer geprikt wordt? En dat gevaarlijke ziekten dus uitgebannen worden? Bart Knols, dé muggenexpert, vertelt over het wel en wee van de mug. 

Zondag 16 december 2012 – ir. Garry Bakker, Heeft Rotterdam last van exoten? 
Rotterdam is een stad met veel nationaliteiten; mensen komen overal ter wereld vandaan. Lekker gezellig! Je kan wel spreken van een wereldstad. Is dat in de natuur ook zo? Is er échte Rotterdamse natuur? Kan iets uit de natuur van China in Rotterdam doorleven? En heeft de stad daar last van? Garry Bakker, stadsecoloog, zal vertellen over nieuwkomers, binnendringers, stiekeme bezoekers en dominante soorten.