Zoeken

Programma najaar 2013

Zondag 15 september 2013 - prof. dr. Jos van den Broek, Lopen olifanten en giraffen op naaldhakken? 
Hoe zitten de poten van olifanten en giraffen in elkaar? Hoe bewegen ze? Jos van den Broek vertelt over de verschillen en overeenkomsten tussen deze viervoeters. Elk dier heeft zijn poten immers aangepast aan zijn manier van lopen. Aan de skeletten van dieren is goed te zien of het harde renners of trage sjokkers waren. Of het lopen op naaldhakken voordelen heeft, dat hoor je in dit college!

Zondag 20 oktober 2013 - ir. Mark Grutters, Kun je natuur ook maken?
Als natuur verstoord wordt om een weg aan te leggen of een gebouw neer te zetten, moet er soms ergens anders natuur gemaakt worden. Maar hebben vogels wat aan deze nestkasten, en gaan vleermuizen echt slapen in een vleermuiskast? Zijn de padden in de haven blij met hun paddenpoel? En kun je dan nog wel van natuur spreken? Mark Grutters vertelt je in dit college alles over ‘natuur’ die door mensen is gemaakt.  

 

Zondag 17 november 2013 - dr. Jasja Dekker, Eten bevers hout? 
Het gaat nu weer goed met de bever in Nederland, maar dat is niet altijd zo geweest. In veel natte gebieden kun je knaagsporen van bevers tegenkomen. Maar wat doen ze vervolgens met al die omgeknaagde bomen? Waarom maken bevers dammen? En waarom vonden mensen in de middeleeuwen de bever een vis? Tijdens dit college vertelt Jasja Dekker je alles over deze bijzondere knaagdieren. 

 

Zondag 15 december 2013, Dick Mol -Zagen de mammoet en sabeltandkat er echt zo uit?
In de tekenfilms Ice Age zijn reconstructies van de mammoet en sabeltandkat de hoofdrolspelers. Maar zagen deze dieren in de ijstijd er echt zo uit? Fossiele overblijfselen kunnen helpen deze vraag op te lossen. Maar niet alleen kiezen en botten geven informatie. Mammoetexpert Dick mol, zelf expeditieleider, vertelt je hoe ook ingevroren mammoeten uit de bodem van Siberië hieraan bijdragen.