Zoeken

Programma najaar 2014

zondag 21 september 2014 - prof. dr. J.W.F. Reume, Lust een vos ook patat?
Een vos hoort toch niet in de stad? Of wel? Natuur gaat haar gang en trekt zich er niets van aan of een plek een stad of een natuurgebied is. De natuur in de stad is zo dichtbij, maar misschien wel minder bekend dan een pandabeer. Prof. dr. Jelle Reumer vertelt welke soorten je allemaal in de stad kunt tegenkomen. En hoe overleven soorten die hier eerst niet voorkwamen eigenlijk?

zondag 19 oktober 2014 - dr. Evelien Rozema, Hoe komt een vleesetende plant aan vlees? 
Een vleesetende plant heeft zijn naam natuurlijk niet voor niets. Maar waarom heeft een vleesetende plant vlees nodig en andere planten niet? En wat voor vlees eet een vleesetende plant nu eigenlijk? Dr. Evelien Rozema vertelt in dit college over haar onderzoek naar vleesetende planten en legt uit hoe de plant de beestjes naar zich toe lokt.

zondag 16 november 2014 - ir. Garry Bakker, Heeft een vogel een kompas in zijn hoofd? 
Elk jaar trekken miljoenen vogels vele kilometers. Sommige soorten trekken wel duizenden kilometers, vliegend over ruwe oceanen en warme woestijnen. En toch verdwalen de vogels niet, ze weten soms zelfs precies hun nest van vorig jaar terug te vinden. En dat allemaal zonder kaart, mobiele telefoon of kompas. Hoe doen ze dat toch? In dit college vertelt ir. Garry Bakker je precies hoe het nu zit met de vogeltrek.

21 december 2014 - dr. Harm Krugers en dr. Romke Rouw, Vertrouw je je hersenen?
Kijken doe je met je ogen. En met je hersenen. En met de ‘juiste werkelijkheid’. Want is wat je ziet er allemaal wel? Hoe weet je welke betekenis iets heeft en waarom zal je niet op een stapel boeken gaan zitten maar wel op een stoel? Hoe zorgen je hersenen dat je een dolfijn als een dolfijn ziet, en niet als een grijs vlak? Dr. Harm Krugers en dr. Romke Rouw nemen je mee op pad door je eigen hersenen. Je brein zal dit college worden uitgedaagd!