Zoeken

Programma najaar 2015

20 september 2015 - Niels de Zwarte, Kan een pad een villawijk tegenhouden? 
Bijna elke vierkante meter in Nederland is wel bewoond door mensen én dieren. Meestal zitten we elkaar niet in de weg. Maar soms…  Mag een gemeente zomaar ergens huizen bouwen? Wat gebeurt er dan met de dieren en planten die daar leven? Stadsecoloog ing. Niels de Zwarte vertelt in dit college over kleine dieren en grote gevolgen. 

 

18 oktober 2015 - Laura Bertola, Hoe onderzoek je hoeveel soorten leeuwen er bestaan? 
Er zijn veel verschillende diersoorten op aarde, zoals leeuwen. Is het nodig om leeuwen te beschermen? En als je besluit dit te doen, maakt het dan uit welke leeuwen je beschermt? Het blijkt namelijk dat niet elke leeuw hetzelfde is. In dit college vertelt dr. Laura Bertola waarom het belangrijk is dit te onderzoeken en te weten welke leeuwen naaste familie van elkaar zijn.

15 november 2015 - Bas Haring, Is wetenschap eigenlijk vragenschap? 
Wetenschappers zijn altijd op zoek naar antwoorden die nieuwe inzichten opleveren. Ze hebben veel vragen, en elk antwoord roept weer nieuwe vragen op. Geeft vragenschap dan niet veel beter aan waar het om draait? Prof.dr. Bas Haring neemt je in dit college mee in zijn denkoefeningen, zorgt dat je de wereld beter snapt en moedigt je aan om vooral zelf na te denken. 

 

20 december 2015 - Roeland Merks, Hoe krijgt een zebra haar strepen? 
Elke zebra heeft zijn eigen streeppatroon. Dit patroon wordt door gekleurde cellen veroorzaakt. Hoe die cellen dat precies doen, kun je met een computermodel onderzoeken. Met een model kun je veel meer onderzoek doen dan wanneer je alleen naar echte zebra’s kijkt. Prof.dr. Roeland Merks legt in dit college uit waarom en hoe hij met wiskunde veel problemen in de biologie op kan lossen.