Zoeken

Programma najaar 2016

Zondag 18 september 2016 –Tale Sliedrecht,  Kan ik leven zonder cellen?
Terwijl je dit rustig leest, is je lichaam razend druk bezig! Ongekend veel processen spelen zich van binnen af. Je cellen delen zich, vele miljoenen malen. En je merkt er niets van! Dit duizelingwekkende aantal celdelingen is nodig om te groeien, om je lichaam gezond te houden en om te kunnen functioneren. Hoe weet een cel wat hij moet doen? Wat zijn de gevolgen als een cel zich niet aan de regels houdt? Dr. Tale Sliedrecht vertelt over de wereld van de cel, DNA, chromosomen, trekdraden en motoreiwitten.

Zondag 16 oktober 2016 – Norbert Peeters,  Heeft een plant wel eens buikpijn?
Darwin, een bekende natuuronderzoeker uit de 19e eeuw, is beroemd om zijn evolutietheorie. Maar ook als botanicus heeft hij veel onderzoek naar en proefjes met planten gedaan. Zijn fascinatie voor planten met bepaalde wonderlijke eigenschappen zorgden ervoor dat hij wilde weten waarom ´ze zo maar´ zijn ontstaan. Norbert Peeters, botanicus en filosoof en ruim 200 jaar later dan Darwin geboren, heeft dezelfde fascinatie. Vleesetende exemplaren, parasiterende lianen en woelende wortels in de grond, zomaar wat kunstjes van planten die zullen passeren tijdens dit college. 

Zondag 20 november 2016 – Mark Grutters, Wat tjilp, snerpt en sjirpt er in Rotterdam?
Een compleet nieuwe Rotterdamse stadsbewoner vinden! Dat is natuurlijk bijzonder. Het overkwam ecoloog Mark Grutters die een kiezelsprinkhaan op een rangeerterrein langs de Laan op Zuid vond. Hoe komt Mark dit soort kleine beestjes eigenlijk tegen? Kijkt hij voortdurend naar de grond? Stap je er per ongeluk op? Zijn zijn oren continu gespitst? En als je getjilp, gesnerp of gesjirp hoort, hoe bepaal je dan welk beestje het is? Luister in dit college aandachtig, leer over geluiden van insecten en bekijk de gevonden kiezelsprinkhaan in het echt! 

Zondag 18 december 2016 – Bram Langeveld, Ligt er een mammoet onder het museum? 
Het museum is groot bewaarder van fossielen van voornamelijk de Maasvlakte. Maar naar de Noordzeebodem hoeven we niet altijd te gaan. Tijdens werkzaamheden aan de stadsverwarming is er, op slechts 30 meter van ons museum, tot een diepte van 200 m geboord! Een verrassende boring waar onze conservator Bram Langeveld met zijn neus dagenlang letterlijk bovenop stond. Hij neemt je mee naar het leven van miljoenen jaren terug, precies op de plek waar jij op moment van college in je stoel zit! Naast de miljoenen jaren oude schelpjes en koralen zal hij natuurlijk ook de reuzebotten van mammoeten en neushoorns uit het depot halen.