Zoeken

Programma najaar 2018

16 september 2018 - Joke Meijer, Hebben dieren ook een biologische klok 
Dat wij een dag- en nachtritme hebben en daardoor ons leven inrichten volgens de 24-uurs cyclus op aarde komt onder andere door de biologische klok. Mensen, dieren en planten hebben dit aansturend systeem. Stel nu dat je deze sturende klok verzet, manipuleert of zelfs stil zou zetten? Is het dagelijks ritme dan verstoort? Prof. Dr. Joke Meijer doet onderzoek naar prikkels als licht en beweging en onderzoekt of lichaamsprocessen daardoor beïnvloedt worden. Wat muizen in een looprad en onze hypothalamus, het regelcentrum onderin de hersenen, gemeen hebben gaat deze hersenonderzoeker tijdens dit college toelichten.

21 oktober 2018 -  Ted Sluijter, Waarom wil een zalm uit de Noordzee naar Zwitserland?
Wel eens gehoord van de Amazone, de Nijldelta of de Mekong? Delta’s zijn plekken waar rivieren in zee stromen. Hele vruchtbare plekken waar mensen graag naar toe trekken om te wonen en werken. Ook Nederland is een delta. En vlak onder Rotterdam stromen de Rijn en Maas in de Noordzee. Delta’s binnen leefgebied aan veel planten en dieren. Bijvoorbeeld vissen als zalm en forel die tussen zee en rivier trekken om zich voort te planten. En vogels als sternen en grutto’s die op hun trekroute hun buik vullen in dit wegrestaurant. Boswachter Ted Sluijter vertelt over het Haringvliet: een internationaal kruispunt voor vissen en vogels.

18 november 2018 - Niels de Zwarte, Hoe zorgt Rotterdam voor een stabiel ecosysteem? 
Net als bij mensen vindt er bij dieren en planten ook ‘verschuiving’ plaats. In onze stad komen nieuwe soorten of ze verdwijnen, ze kunnen andere soorten verdringen, overlast geven of leven juist gebroederlijk naast elkaar. Wat voor effect heeft het leegkiepen van een terrarium in je buurtsloot? En die groene halsbandparkiet is eigenlijk een exotische nieuwkomer, red deze zich wel in Rotterdam? Zijn alle nieuwkomers een verrijking van de stedelijke biodiversiteit? Ecoloog ing. Niels de Zwarte vertelt hoe Rotterdam zorgt voor een stabiel en divers ecosysteem dat daardoor van zichzelf weerbaar is tegen vreemde gasten, lastposten en plaagdieren.

16 december 2018 - Erwin Kompanje, Hoe ziet de binnenkant van een eekhoorn eruit? 
Het bewaren van planten, dieren, fossielen, schelpen en dergelijke gaat niet zomaar. Daar gaat wel wat aan vooraf. Onze eigen taxidermisten gunnen je een kijkje in de natuurhistorische keuken. Hoe maak je de binnenkant van een dier vleesvrij, valt het skelet dan uit elkaar en wat doe je met de inhoud van een volle maag. Wat voor wetenschappelijk onderzoek kan je op dode dieren uitvoeren en voor wie is dat belangrijk? Kan je alles van een dier verzamelen en waarom zou je dat doen? Dr. Erwin Kompanje en zijn preparateurs verplaatsen de wekelijkse snijavond op dinsdag voor één keertje naar de zondagochtend. Kijk, ruik en stel je brandende vragen aan deze snij-experts!