Zoeken

Programma voorjaar 2011

20 februari 2011 – prof. dr. Jan Hindrik Ravesloot, Hebben dieren ook vlinders in hun buik?   
Als je verliefd bent, voel je je giebelig, gespannen en vrolijk! Dat gevoel van blijheid, is dat nou iets typisch menselijk of kunnen dieren zich ook zo opgewekt voelen? En waarom noemen we die kriebels eigenlijk vlinders? Kunnen die leven in je buik? Jan Hindrik Ravesloot laat je ze dit college misschien wel voelen! 
           
20 maart 2011 - Dr. Liesbeth Sterck, Hebben dieren ook vrienden? 
Als je vrij bent ga je iets gezelligs doen met je vrienden. Vriendschap, is dat nou iets typisch menselijks of kunnen dieren ook vriendschappelijke relaties aangaan. Een beste vriend, een hartsvriendin, een kameraad of een buiten-speel-vriendin, hebben dieren deze ook? Dr. Liesbeth Sterck vertelt over deze relaties en laat ons weten of bijvoorbeeld apen ook dit soort vrienden hebben... en kan een aap bevriend raken met een olifant?

17 april 2011– dr. Rinny Kooi, Hebben inktvissen ook een snavel? 
Alleen vogels hebben snavels. Toch? Of zijn er meer dieren die zo’n bijzondere snuit hebben? Tijdens dit college kom je daar achter. Een inktvis met een vogelbek is wel een beetje gek. Maar wat is een snavel eigenlijk? Is het handig om er een te hebben, of heb je meer aan een mond met tanden? Bekijk de inktvissen van Rinny Kooi van dichtbij en ontdek of de inktvisbek echt zo raar is. 

15 mei 2011 – dr. Anne Schulp, Hoe stapt een paleontoloog in een dinospoor?
Jarenlang zoeken naar de juiste plek, wroeten in de grond en dan iets fantastisch vinden van miljoenen jaren oud! Anne Schulp neemt je mee naar het leven van miljoenen jaren terug. Aan de hand van de mosasaurus en dinosaurusvondsten vertelt de paleontoloog je over het werk van een onderzoeker, en wat deze vondsten je allemaal vertellen. hoe leven ontstaat, hoe dit werkt en waarom soorten weer verdwijnen.