Zoeken

Programma voorjaar 2012

19 februari 2012 - dr. Kees Heij, Kan je dicht bij huis onderzoek doen?
Vaak wordt gedacht dat onderzoekers in een laboratorium werken. Is dat nodig om onderzoek te kunnen doen? Zou je, als je iets opvallends ziet wanneer je naar school fietst, daar ook wetenschappelijk onderzoek naar kunnen doen? In dit college vertelt dr. Kees Heij hoe je onderzoek kunt doen dicht bij huis, of verder weg, bijvoorbeeld in Indonesië.  

18 maart 2012 - prof. dr. Bas Zwaan, Wordt de eendagsvlieg oud? 
Sommige dieren leven kort, terwijl andere meer dan honderd jaar oud worden. Waarom is dat verschil zo groot? En waarom worden dieren en mensen eigenlijk oud? Kunnen we niet gewoon jong blijven? In dit college zal prof. dr. Bas Zwaan uitleggen welke erfelijke factoren en omgevingsfactoren meespelen bij het ouder worden. 

15 april 2012 - prof. dr. Ralph Wijers, Gaan sterren ook naar de hemel? 
Worden sterren geboren en hoe gaat het dan verder? Groeien ze? Zijn het echt fonkelende zeshoeken of misschien wel enorme lichtbollen?  In dit college gaat prof. dr. Ralph Wijers dieper in op het leven van sterren. Hij vertelt over bijzondere dingen die de sterrenhemel hemels maken… 

20 mei 2012 - prof. dr. Jelle Reumer, Lijken mensen en mieren op elkaar? 
Een school vissen, een zwerm spreeuwen, een leger mieren en een kudde olifanten. En de mens, zouden wij ook bij een groep horen? Of zijn wij uniek en individualistisch? Prof. dr. Jelle Reumer laat ons kennismaken met groepsgedrag en onze eigen rol. Het krioelt inmiddels op aarde van de mensen. Lijken we misschien meer op mieren dan we denken?