Zoeken

Programma voorjaar 2013

17 februari 2013 - ing. Niels de Zwarte, Drinkt een vleermuis bloed? 
Vleermuizen griezelig? Eng? Of zelfs bloeddorstig? Niets van dat alles. Niels de Zwarte zal ons meer vertellen over deze nachtelijke fladderaars die eigenlijk heel nuttig zijn. De manier hoe de kleine diertjes toch in het pikkedonker hun weg kunnen vinden is spectaculair, dat kan zelfs een mens niet! En probeer jij maar eens uren ondersteboven te slapen. Ook dat lukt ons niet…

17 maart 2013 - prof. dr Jelle Reumer, Kan een hyenadrol 10.000 jaar goed blijven? 
Ooit een versteende drol geroken? Dat er fossielen in de aardbodem zitten, dat weten we al. Maar hoe ontstaan fossielen en kan alles van een dier of plant fossiliseren? Woeste hyeana’s die mammoetvlees aten, hebben zelfs hun drollen op de bodem van de Noordzee achtergelaten. Hoe die na 10.000 jaar bij ons belanden, zal Jelle Reumer ons in geuren en kleuren vertellen…

21 april 2013 - drs. Wouter Moerland, Zijn insecten aan hun plant gehecht?
Een vlinder legt eitjes op een plant. Sommige keverlarven graven gangen in bladeren, soms zelfs een heel gangenstelsel! Ook vliegen zoeken een plant op voor hun eitjes. Maar hebben insecten deze planten echt nodig? En maakt het uit wat voor plant het is? In dit college vertelt Wouter Moerland je alles over insecten, waardplanten, larven en hoe je deze kunt herkennen...

19 mei 2013 - Remko Andeweg, Wat bloeit er in de straatput?
Is de stad te vol voor natuur? Geen plek voor munt, een tomatenplant of varen? Nee hoor, juist in de stad laten bloemen en planten zich op de meest gewone én meest bijzondere plekken zien. Als je er maar niet aan voorbij loopt! Remko Andeweg zal je attent maken op bloei in de stad die je vaak niet verwacht. Kan je bijvoorbeeld thee van stadse brandnetel maken?