Zoeken

Programma voorjaar 2014

16 februari 2014 - drs. Martijn Guliker, Wat kun je met een opgegraven dinosaurus? 
Een dinosaurus opgraven is een hele klus. Gaat dat met een klein kwastje of met een grote graafmachine? En als een fossiel eenmaal uit de grond is, wat kun je er dan allemaal aan zien en mee doen? Martijn Guliker, die zelf betrokken was bij het opgraven van het skelet van de oerdino Plateosaurus in Zwitserland, laat je in dit college proeven hoe het leven van een paleontoloog in het veld én in het museum eruit ziet. 

16 maart 2014 - dr. Leonie Doorduin, Hoe maak je van een kwamkwammer een komkommer? 
De wilde komkommer is een bitter, bol vruchtje met zaad. Heel anders dan de komkommer die nu in de winkels ligt! Door steeds nieuwe komkommers te kweken, ontstaan er soorten die wij wel lekker vinden. Welke eigenschappen zijn in de loop van de tijd veranderd en hoe zorg je dat je de juiste  eigenschappen selecteert totdat je een lekkere vrucht hebt? Leonie Doorduin, een échte komkommerexpert, vertelt je er in dit college alles over.

13 april 2014 - Kees Moeliker, Waarom wordt een dode eekhoorn een museumstuk? 
Een dode eekhoorn wordt bij het museum afgeleverd. Wat nu? In een krantje wikkelen? Schoonmaken? Een weekje laten drogen? Misschien een fotootje maken? Conservator Kees Moeliker legt de stappen van dood naar opgezet (of in elkaar gepuzzeld bij een skelet) uit en neemt ons zo mee op onderzoek naar de eekhoorn en andere dieren. Wat voor informatie kan je uit zo’n dode eekhoorn halen en waarom is het nuttig om er heel veel te bewaren? 

18 mei 2014 - prof. dr. Stanley Brul, Zijn schimmels en bacteriën onze vriend of vijand? 
Brengen schimmels en bacteriën ons echt alleen maar ellende? Buikgriep, stinkende schimmelkaas en hardnekkige teennagelinfecties? Stanley Brul legt ons uit dat dit niet waar is. Schimmels helpen bomen en planten groeien, de natuur heeft ze nodig om dieren te recyclen en zonder bacteriën geen windjes (die je toch ook kwijt moet). In dit college hoor je meer over de vaak onzichtbare wereld van schimmels en bacteriën.