Zoeken

Programma voorjaar 2015

15 februari 2015 - Kees Moeliker, Kan je een dode vos tot leven brengen?
Naast veel planten, stenen en fossielen bestaat onze collectie vooral uit dieren op alcohol, skeletten en opgezette dieren. Toch heb je niet het gevoel dat je op een kerkhof loopt als je door onze zalen struint. De tijger kijkt je letterlijk aan, de snorharen van de lippenbeer prijken naast zijn lederachtige neus en de stekels van de egel prikken nog steeds genadig. Hoe zorgen we dat de collectiestukken er zo uit zien? Wie maakt de binnengekomen dieren schoon en hoe kunnen deze dode dieren gewoon op hun poten blijven staan? Tijdens het college vertelt conservator Kees Moeliker je er alles over.  

15 maart 2015 - André de Baerdemaeker, Waar vind je de snelste vogel ter wereld?
De slechtvalk houdt het record van snelste dier ter wereld. Deze roofvogel gebruikt zijn fenomenale snelheid om andere vogels te bejagen. Ecoloog André de Baerdemaeker zocht jarenlang naar slechtvalken en vond ze, dichter bij huis dan gedacht. Hoe leven deze vogels? Waarom zijn ze zo snel? En hoe kun jij ze vinden? Na dit college loop jij naar buiten met een vernieuwde en scherpere blik. Ook jij zal de slechtvalk kunnen vinden.     

19 april 2015 - prof. dr. Menno Schilthuizen, Lopen er ‘linkse’ slakken op het schoolplein? 
Al eens een slakkenhuisje van dichtbij bekeken? En opgemerkt dat zijn huisje altijd één kant opdraait? En als een naaktslak nou geen huisje heeft, heeft ie dan een probleem? In dit college laat Menno Schilthuizen je kennismaken met symmetrie en ongelijkheid in het voorkomen van de slak. Veel dieren zijn symmetrisch op het eerste oog (de mens heeft twee armen en twee benen, de hond zou je ook bijna symmetrisch kunnen ‘doorsnijden’). Links en rechts lijken hetzelfde. Maar is dat zo?  

17 mei 2015 - Marieke de Lorijn, Kan je jezelf binnenstebuiten keren? 
Een apart beroep, dat heb je zeker als je het menselijk lichaam op alle manieren fotografeert. In dit college draait het om schoonheid en beeld, schoonheid van het menselijk lichaam, schoonheid van het beeld. Hoe zet je een bepaalde aandoening of ziektebeeld ‘mooi’ op de foto? En wie heeft daar wat aan? Aan de hand van praktijkvoorbeelden van Marieke de Lorijn en de mooiste afbeeldingen van ziektes, komen we meer te weten over ons eigen lichaam.