Zoeken

Programma voorjaar 2016

Zondag 21 februari 2016 - drs. Jeike van de Poel, Hoe onderzoek je wat een egel in de stad doet?
In Rotterdam en andere steden kun je ’s avonds zomaar een egel rond zien scharrelen in een steegje in de buurt. Waarom zou een egel in de stad gaan leven als deze ook lekker in het bos kan wonen? De egel kun je het niet vragen, dus hoe onderzoek je dat? Empirisch onderzoek, trendanalyse en classificatie kunnen hierbij helpen. Klinkt ingewikkeld? Niet meer na dit college van drs. Jeike van der Poel, die je alles gaat vertellen over wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van de Nederlandse egel.

Zondag 20 maart 2016 - Hans Post, Wat zit er onder de Rotterdamse Markthal? 
Bij de bouw van een groot gebouw of een complete wijk, zou het zomaar kunnen dat je bovenop resten van flora en fauna van vroeger stuit. Is wat het diepst ligt in de bodem ook het oudst? En waarom worden er ook overblijfselen van zwemmende dieren gevonden als er geen zee of oceaan is? Kinderboekenschrijver Hans Post neemt je in zijn college mee naar 20 meter én dieper onder de Markthal.  

Zondag 17 april 2016 - Kees Moeliker, Zijn dode dieren om te lachen?
Van de meeste dieren in de museumcollectie weten we alleen waar en wanneer ze (dood) gevonden zijn. Er zijn ook 'dode-dieren-met-een-verhaal', museumstukken met een opmerkelijke geschiedenis die Het Natuurhistorisch in een speciale vitrine tentoonstelt. Bezoekers lachen om die dode dieren. Maar zijn de doodgeschoten Dominomus, de egel die stikte in een Mc Flurrybeker of de meeuw die zich doodvloog tegen een traumahelicopter wel om te lachen? Directeur Kees Moeliker vertelt waarom het museum juist die dieren laat zien en hoe dat lachen kan omslaan in (diep) nadenken over de relatie tussen mens en dier. 

Zondag 15 mei 2016 - Melanie During, Heeft een diersoort bestaan als je alleen sporen kan vinden?
Dieren en planten kunnen zich ontwikkelen tot een organisme dat nog beter is aangepast aan de omgeving of omstandigheden. Evolutie heet dat. Wetenschappers als paleontologen zoeken naar antwoorden op moeilijke vraagstukken die evolutie kunnen verklaren. Melanie laat zien hoe zij dat doet in de groeve in Winterswijk, een bijzondere locatie waar vondsten zijn ontdekt van skeletdelen van mariene reptielen en loopsporen van terrestrische reptielen. Sporen van 230 miljoen jaar oud? Kan je daar nou nog wat mee? Waarom zijn die belangrijk? En wat heeft evolutie daarmee te maken?