Zoeken

Programma voorjaar 2017

Zondag 19 februari 2017 - Ing. Garry Bakker, Wat ligt daar in die la?
Van alle ruim 10.200 vogelsoorten liggen wereldwijd exemplaren in musea opgeslagen. Ook bij ons! Het aantal vogelsoorten neemt nog steeds toe. Met dank aan de wetenschap. Sommige ‘nieuwe’ soorten bleken al meer dan 100 jaar onopgemerkt in een la te liggen. Met DNA-technieken en internet worden steeds ontdekkingen gedaan. Garry Bakker vertelt hoe je een nieuwe vogelsoort ontdekt en welke rol musea daarin spelen.

Zondag 19 maart 2017 - Pepijn Kamminga, MSC, Weleens een haai binnenstebuiten gekeerd?
Pepijn doet het! Best vaak zelfs. Voor wetenschappelijk onderzoek legt hij wel eens een  haai in de CT-scanner en bekijkt het zo . Zo wil hij meer te weten komen over de evolutie van haaienkoppen. Waarom verschillen haaienkoppen en hoe zijn ze zo geworden zoals ze nu zijn? En waarom wil de wetenschap dit eigenlijk weten?

Zondag 16 april 2017 - Remie Bakker, De sabeltandtijger is terug! Toch? 
Reconstructies uit de IJstijd ontstaan niet zomaar. Kunstenaar Remie Bakker is naast ontzettend handig met zijn handen ook een wandelende encyclopedie als het gaat om pleistocene dieren. Aan de hand van kennis omtrent leefgebied, soorten en fossiele vondsten maakt hij uitgestorven dieren die zo weer tot leven lijken te komen. 

Zondag 21 mei 2017 - Margot Schel, MSc, Zijn grotere hersenen altijd beter?
Potvishersenen zijn 7+ kilo, die van de mens 1,4 en die van een kikker vederlicht met 0,1 gram. Heb je perse grote hersenen nodig om alle functies in je lichaam aan de praat te krijgen? En zegt grootte iets over bijvoorbeeld een probleemoplossend vermogen? Of over intelligentie? En wat als een groot dier naar verhouding juist kleine hersenen heeft? Is het dan dommer? Margot Schel is hersenwetenschapper en neemt je mee op reis in óns brein en dat van dieren.