Zoeken

Ademloos - dierenstillevens van Pieter Knorr

Met ‘Ademloos’ exposeerde het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een bijzondere serie stillevens die nooit eerder bij elkaar te zien zijn geweest: de dierenschilderijen van Pieter Knorr. Met olieverf op paneel en beschenen door melkachtig licht verheft hij dierenkadavers tot mystieke kunstwerken. Een rat op een baksteen, een vink aan een touwtje en een drijfnatte muis, maar ook een vos, een das, een korhoen en een pauw zijn in de tentoonstelling te zien. Mens en natuur hebben ze losgelaten en toevertrouwd aan Pieter Knorr die het stadium tussen dood en bederf respectvol vastlegde in beeltenissen van dode dieren die ademloos voortleven.

Met een dode waterral die een kat hem bracht toen het in februari 2021 streng vroor, verbond Pieter Knorr zijn kunst permanent met de natuurhistorische collectie van het museum. Na te zijn vereeuwigd op een paneeltje is de moerasvogel nu ook een geprepareerd museumstuk, met catalogusnummer NMR 9989-190041. Natuurlijk was die waterral, in beide gedaanten, ook te zien in de tentoonstelling.

‘Ademloos – dierenstillevens van Pieter Knorr’ duurde van 29 mei t/m 11 september 2022.
Bij de tentoonstelling verscheen (bij Art Revisited) een catalogus, met een inleiding van Kees Moeliker.

 

Pieter J. Knorr (Den Haag, 1950) werd opgeleid aan de Kunstacademies van Den Haag (1967-1970) en Den Bosch (1970-1973). Pieter Giltay, een van zijn docenten, was zijn belangrijkste inspirator. Voor zijn schilderkunst richt hij zich in alle rust op het landschap rond zijn atelier in het Groningse Westerkwartier, (dode) dieren en planten en eenvoudige gebruiksvoorwerpen van weleer, meestal in olieverf op paneel. In 2016 kreeg hij landelijke bekendheid met zijn overzichtstentoonstelling ‘Zichtbare Stilte’ in Museum Nienoord in Leek, en met de gelijknamige documentaire van Goert Giltay die werd uitgezonden bij Avro’s Kunstuur.