Zoeken

Blauwdrukken van Nederlandse Wieren

Voor de tentoonstelling 'Blauwdrukken van Nederlandse Wieren' dook kunstenaarsduo Dekkers Leijdekkers in de wierencollectie van Het Natuurhistorisch. Hieruit selecteerden zij de mooiste exemplaren om er blauwdrukken van te maken. Deze oude fotografische techniek benadrukt de unieke contouren en grillige vormen van het zeewier. Tegelijkertijd toont de verzameling de diversiteit van deze onderwatersoorten.

De cyanotypie (blauwdruk) is een fotografische techniek waarbij zilverzouten na de belichting zorgen voor een intense blauwe kleur. Het zijn fotogrammen, wat inhoudt dat het materiaal direct op het lichtgevoelige papier wordt geplaatst en vervolgens belicht. Er komt dus geen camera aan te pas.

Als echte verzamelaars bundelt Dekkers Leijdekkers ook een deel van de collectie in een boek. Hierin gaan ze de dialoog aan met Anna Atkins, een Britse biologe die 200 jaar geleden al pionierde met blauwdrukken van zeewier. Door de zoektocht die Dekkers Leijdekkers aflegt naar het vinden van een zo groot mogelijke diversiteit in zeewier wordt het duo steeds weer verrast door de magie van de onderwaterwereld en het plezier in determineren en onderzoeken. 

Blauwdrukken van Nederlandse Wieren duurde van 30 januari t/m 8 mei 2022. In gallery untitled waren van 8 april t/m 23 mei nog meer blauwdrukken van wieren van Dekkers Leijdekkers te zien en te koop.