Zoeken

De gebeten... vis - papierknipkunst van Henk Kapitein

Henk ‘de knipper’ Kapitein (1961), geboren en wonend op Urk, houdt zich sinds 1992 bezig met de papierknipkunst. Het knipwerk van plaatsgenoot Jantje de knipper (1855-1938) heeft hem verleid om ook de schaar in het papier te zetten.

De kunstenaar wordt geboeid door beelden waarin ritme, patronen of complete chaos zichtbaar is. Dit probeert hij vast te leggen in zwart papier door te spelen met vorm en restvorm, steeds op zoek naar nieuwe manieren om uitdrukking te geven aan het ontwerp. De beperking van de mogelijkheden is daarbij de grote uitdaging. Er zijn slechts twee mogelijkheden: het is wit of het is zwart. Door te werken met hele kleine of juist hele grote vlakken restvorm, ontstaat er een soort overgang waardoor diepte in het knipwerk wordt gesuggereerd.

Als inwoner van een vissersdorp eet de kunstenaar vaak vis. Gerookt, gekookt, gebakken, gestoofd, als ovenschotel, of zoals de zoute haring, gewoon rauw gezouten.

Deze expositie was een samenvoeging van beide zaken. Te zien was een serie van negen knipwerken die allemaal te maken hebben met vis en de consumptie daarvan. Daarnaast omvatte de tentoonstelling knipwerken van bomen, waarbij geëxperimenteerd is met verschillende technieken, zoals collagetechniek, OP ART, werken met holpijpjes of spelen met driehoekjes.

Naast zijn knipkunst werkte Henk Kapitein tot dit jaar als docent Beeldende Vorming op het VMBO.

'De gebeten... vis' was van 19 maart t/m 12 juni 2022 te zien in de Haverhorst Vestibule van het museum.