Zoeken

Dier, Mens & Traditie - zwemmende honden, zingende twatwa’s en pronkende paarden

'Dier, Mens & Traditie' gaat over de diversiteit aan levende tradities met dieren én hun beoefenaren. Honden die flinke afstanden zwemmen, Surinaamse zangvogels die in het juiste ritme fluiten, prachtig versierde paarden die door zee galopperen, valken die fier vanaf de arm op prooien jagen; allemaal tradities die een belangrijk onderdeel zijn van iemands leven en gepaard gaan met veel kennis, tijd en passie. 

In de tentoonstelling, die in samenwerking met het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en diverse erfgoedgemeenschappen is samengesteld, staat de bezoeker versteld van de kennis en vaardigheden van mens en dier en ontdekt hoe de verschillende tradities door de jaren heen veranderd zijn. Met interactieve elementen bij elke traditie ervaart de bezoeker van de tentoonstelling deze ook zelf: oordeel welke zangvogel gewonnen heeft, neem een havik op je arm, maak een selfie op het paardenzadel, zoek de eieren van een kievit en keur schattige kalfjes. Klik hier om je alvast mee te laten nemen in de tentoonstelling. 

Uiteraard is er ook aandacht voor het maatschappelijk debat over onze omgang met dieren. Met dierenwelzijn en de passie van de beoefenaren voor hun dieren als leidraad, worden bezoekers aan de dialoogtafel uitgenodigd een eigen mening te vormen.

‘Dier, Mens & Traditie - zwemmende honden, zingende twatwa’s en pronkende paarden’ zou van 23 januari t/m 29 augustus 2021 duren, maar is door de coronasluiting van de musea 'doorgeschoven' van 5 juni 2021 t/m 30 januari 2022.