Zoeken

Dieren uit papier gesneden - grafisch werk van Ties Poeth

De overweldigende verzameling opgezette dieren van het Missiemuseum in Steyl inspireerde kunstenaar Ties Poeth tot het maken van uniek grafisch werk waarbij hij dieren uit papier snijdt. Met zwart karton als basis weet hij met een minimum aan rake en vooral haarfijne uitsparingen elk beest treffend in zijn museale omgeving vast te leggen. Of het nu een Iguanodon, het Tegels hert, een oehoe of een paradijsvogel is, het vlijmscherpe mesje van Poeth legt ze vast met een detaillering die je op papier zelden ziet. Het licht dat de prenten doorschijnt, geeft zijn werk letterlijk diepgang.

Speciaal voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, dat zijn werk van 2 april t/m 25 juni 2023 exposeerde, maakte hij nieuwe prenten van dieren uit de natuurhistorische musea van Berlijn, Brussel, Denekamp, Kiev, Londen, Maastricht, Parijs, Rome, Warschau en Wenen. In het Rotterdamse museum koos Ties Poeth voor het skelet van olifant Ramon in de torenkamer en de skeletten van dolfijnen die roerloos in de lichtkoepel hangen. Museumdirecteur Kees Moeliker is enthousiast over zijn werk: “Poeth heeft niet alleen een scherp mes, maar ook een scherp oog. Hij heeft zelfs de bekkenbotjes van de witsnuitdolfijn uitgesneden!

Ties Poeth (Tegelen, 1957) volgde een opleiding grafiek aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost (Breda) en studeerde Visuele Communicatie aan de Rijksakademie van beeldende kunsten (Amsterdam). Dieren hebben hem altijd geïnspireerd. In zijn animatiefilm Jaco (1985) zijn dat insecten en een papegaai en in de film Music for an Owl (1999; Holland Film Award 2000) is de hoofdrol weggelegd voor een uil. Zijn grafische werk publiceerde hij in de boeken Vloed – het land van de kikkers en de kracht van het water (2020) en Een collectie dieren ‘op’ Steyl (2022).