Zoeken

Het Fenomeen Kameel

1 november 1991 t/m 13 september 1992
feestbundel aangeboden aan de Kunsthal Rotterdam

 

Vooraf uit het boekje: Het Fenomeen Kameel

Voor de buitenstaander is en blijft Rotterdam een stad waar wordt gewerkt, waar havens en industrie boven al het andere verheven zijn en waar dientengevolge ook sprake is van een gebrek aan cultuur. Rotterdam zou een culturele woestijn zijn.

Nu is een woestijn iets dat in werkelijkheid anders is dan het lijkt. Een woestijn lijkt dor, onherbergzaam, levenloos. Niets is minder waar. Woestijnen blijken bij nadere betrachting te krioelen van leven en activiteit. Reptielen, zoogdieren en insecten vechten om het schaarse water en vele planten komen tot bloei wanneer de omstandigheden dat toelaten.

Zo ook is de ogenschijnlijk culturele woestijn in Rotterdam bij nadere beschouwing een bruisend vat vol activiteiten. De in oktober 1992 geopende Kunsthal Rotterdam is daar een sprankelend voorbeeld van. Het prachtige gebouw in het Museumpark en de andere musea in de directe omgeving ervan vormen een oase van cultuur. De plaatsing van een beeld van een kameel bij de Kunsthal versterkt het beeld van de oase in grote mate. De kameel staat daarbij symbool voor stugge onverzettelijkheid, een eigenschap zonder welke ook de Kunsthal er in de huidige vorm niet zou zijn gekomen.

Het is deze metafoor - de Kunsthal als kameel in een cultuur-oase temidden van de Rotterdamse steenwoestijn - die de directe aanleiding vormt voor deze bundel.

In acht hoofdstukken geven acht Rotterdamse museale instellingen de Kunsthal een kameel cadeau, als aanvulling op de bronzen kameel van Henk Visch. In hun bijdragen tonen achtereenvolgens Museum Boymans-van Beuningen, de Directie Personeel en Financiën van de Dienst Gemeentelijke Musea, het Nationaal Schoolmuseum, het Historisch Museum Rotterdam, het Maritiem Museum Prins Hendrik, het Museum voor Volkenkunde, en het Nederlands Architectuurinstituut hun visie op het fenomeen kameel. De kameel blijkt daaruit even veelzijdig als de Kunsthal zelf.

Het is de hoop van de deelnemende instellingen, de auteurs en de samensteller dat de Kunsthal Rotterdam, waaraan 31 oktober 1992 bij wijze van welkomstgeschenk deze feestbundel wordt aangeboden, temidden van het woestijnzand in goede aarde zal vallen.

Jelle W.F. Reumer
Natuurmuseum Rotterdam