Libellenwerk - Diny Teunis

van 28 juni 1997 t/m 14 september 1997
Libellenwerk schilderijen, gouches en etsen van Diny Teunis

In 1996 waren onder de titel ‘Libellen bijten niet’ al libellendia’s van Bas Teunis te zien. Van 28 juni t/m 14 september zijn dezelfde libellen het onderwerp van de tentoonstelling ‘Libellenwerk’. Nu echter zullen gouaches, schilderijen en etsen van Diny Teunis (1930-1995) te bewonderen zijn. De merkwaardige vormen van de waterjuffers en de libellen, zoals die door haar zoon Bas vastgelegd zijn fascineerden Diny. Vooral het vervreemdende, abstracte effect van de sterke uitvergrotingen deed haar besluiten om er een serie van te maken.

De dia’s van Bas vormden niet alleen de inspiratiebron, maar ook het uitgangspunt voor Diny’s werken. Ze nam de zichtbare vormen en structuren van de libellenafbeelding over. Vervolgens bewerkte ze deze vormen en veranderde ze de kleuren tot het door haar gewenste effect was bereikt. Het proces van toenemende vervreemding is bij enkele opeenvolgende werken goed te volgen. Uit de schilderijen, die uit verschillende uiken bestaan, komt vooral het contrast tussen de abstract ogende details en de libellenvormen naar voren. Diny Teunis’ werk toont een persoonlijke en herkenbare stijl, die in hoge mate oorspronkelijk is. Directe invloeden zijn nauwelijks aan te wijzen, doch het werk van Duitse en Russische expressionisten, zoals Jawlenski, Kokoschka en Macke, inspireerde haar wel. Meestal werkte ze in series, zodat ze een bepaald thema in verschillende werken kon verkennen.

Museum gesloten | closed

Het Natuurhistorisch is in verband met de coronamaatregelen voorlopig gesloten.

Het Natuurhistorisch gaat online doodleuk door! Bezoek 'Museum Online' op onze website.

Wij kunnen in deze coronatijd best wel wat vrienden gebruiken! Meld je hier aan en ontvang het boek 'Natuurschatten' als welkom. 

Voor kinderen is er een gratis zoekkaart waarmee je buiten (en later als het museum weer open is) ook in het museum naar stadsdieren kunt speuren.