Zoeken

Andreas Feininger (1906-1999) Retrospectief

van 13 mei 1999 t/m 9 juli 1999

De Kunsthal Rotterdam organiseert dit voorjaar een retrospectief van de recentelijk overleden fotograaf Andreas Feininger (1906-1999). De 213 foto's geven een uitgebreid overzicht van het werk van deze beroemde fotograaf. Een deel van de tentoonstelling, circa 50 natuurstudies, is te zien in het naastgelegen Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Feiningers werk wordt gedomineerd door een tweetal thema's: beelden van de stad en onderwerpen uit de natuur. De foto's die hij maakte in zijn woonplaats New York behoren tot de klassiekers van de fotogeschiedenis. De architectuur van deze metropool -de skyline van Manhattan, de wolkenkrabbers en verhoogde spoorlijnen- en de mensenmassa's in de stad, keren steeds terug in zijn werk.

Uit de natuurstudies die Feininger maakte spreekt eenzelfde enthousiasme als uit zijn New Yorkse foto's. De minutieus gedetailleerde beelden van insecten, bloemen, schelpen, hout en steen, verlenen de natuurlijke vormen een architecturale kwaliteit. De sterke compositie van zijn foto's verleent de microcosmos monumentale proporties.

Feininger werkte jarenlang voor het tijdschrift LIFE waar hij deel uitmaakte van de beroemde groep fotografen die de reputatie van het blad als pionier op het gebied van de fotoreportage vestigden. Experimenten Andreas Feininger behoort tot de generatie kunstenaars die in de jaren na de Eerste Wereldoorlog de fotografie als artistiek medium ontdekten. Aanvankelijk was hij voornamelijk geïnteresseerd in de technische aspecten van de fotografie en experimenteerde met solarisatie, fotogrammen en bas-reliëf.

Helderheid, eenvoud en organisatie waren voor hem fundamentele principes van de fotografie. Misschien wel meer dan enig ander was Feininger in staat de inhoud van zijn foto's en hun formele criteria, zoals perspectief en compositie, met elkaar te combineren.

New York
Andreas Feininger werd in 1906 in Parijs geboren als de oudste zoon van de beroemde schilder Lyonel Feininger. Hij werd aan het Bauhaus in Weimar opgeleid tot meubelmaker en studeerde vervolgens architectuur in Weimar en Zerbst. In deze periode ontwikkelde Feininger zijn interesse voor fotografie en experimenteerde hij met verschillende technieken. Omdat hij zich geen toestel met een telelens kon veroorloven, maakte hij er zelf een. Na zijn opleiding werkte hij korte tijd als architect in Hamburg en bij Le Corbusier in Parijs. In 1933 verhuisde hij naar Stockholm, waar hij zich toelegde op de fotografie en al snel naam maakte als architectuurfotograaf. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog emigreerde hij naar New York. Hier werkte hij als freelance fotograaf en tussen 1943 en 1962 als fotoredacteur van LIFE. Feininger publiceerde een aantal boeken over fotografie die nog steeds als standaard leerboeken gelden. Eind jaren 80 stopte Feininger met fotograferen om zich toe te leggen op de archivering van zijn eigen werk. Op 25 februari overleed hij in New York op 92-jarige leeftijd.