Zoeken

De klank van kleur - schilderijen van André Dieteren

van 20 februari 1999 t/m 2 mei 1999

Als een kunstenaar in de traditie van de Renaissance onderzoekt André Dieteren al tekenend en schilderend de wereld waarin de mens en zijn omgeving centraal staat. Hij gebruikt daarbij twee technieken: acryl op doek en pastelkrijt op papier.Vanaf 20 februari 1999 zijn de pastels te zien in het Centrum Beeldende Kunst en exposeert het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de doeken.

André Dieteren (Schinnen, 1943) raakte enige jaren geleden in de ban van de poëzie van Arthur Rimbaud (1854-1891), de Franse dichter die - terwijl de wereld sliep - met inzet van zijn lijf, zijn jeugd en zijn rusteloze maar briljante geest de taal, de maatschappij en de godsdienst ernstig bedreigde. Wat de vernieuwende poëtische en existentiële beelden van Rimbaud bij Dieteren teweegbrachten, verwerkte hij in 1996/1997 in de serie DE KLANK VAN KLEUR: een twintigtal schilderijen (acryl op doek) die uiterlijk naar de natuur verwijzen, naar bergen en afgronden, rivieren en dalen, vissen en monsters, maar uiteindelijk geestelijke landschappen blijken te zijn. DE KLANK VAN KLEUR is tot en met 2 mei 1999 in het Natuurhistorisch Museum te zien.

Het Centrum Beeldende Kunst exposeert pasteltekeningen van uitzonderlijk groot formaat die André Dieteren samenbracht onder de titel TEKENS VAN AANDACHT. De techniek om op dit formaat te kunnen werken, heeft Dieteren zelf ontwikkeld. De diepte, die in zijn werk zo belangrijk is, bereikt hij door in lagen over elkaar te werken. In het Centrum Beeldende Kunst duurt de expositie van het werk van André Dieteren tot en met 21 maart 1999.

De expositie wordt geopend op zaterdag 20 februari 1999 om 16.00 uur in het Natuurmuseum door Rien Vroegindeweij. Na bezichtigen van de expositie, om ongeveer 17.00 uur, worden de aanwezigen uitgenodigd om zich gezamenlijk naar het nabijgelegen Centrum Beeldende Kunst (Nieuwe Binnenweg 75) te verplaatsen. Daar hangen de grootformaat pastels en zal een borrel geschonken worden.