De Mammoet
van 16 mei 1999 t/m 3 oktober 1999
Mammoettentoonstelling
De expositie De Mammoet toont prachtige fossielen van slurfdragers uit Nederlandse natuurhistorische collecties en geeft een beeld van de kennis die 200 jaar mammoetonderzoek heeft opgeleverd. Er is een reconstructie van een mammoetkerkhof op de Noordzeebodem te zien en een replica van een pasgeboren wolharige mammoet. Een reusachtige stamboom van de olifantachtigen maakt duidelijk dat de pas 4000 jaar geleden uitgestorven wolharige mammoet nauw verwant is aan de twee huidige olifantsoorten en dat de vroege voorlopers van olifantachtigen (15-55 miljoen jaar geleden) geen slurf droegen en eerder op varkens leken. Verder toont de expositie delen van de beroemde mammoet van Borne (een van de weinige bijna compleet aangetroffen skeletten in Nederland), en draait er een unieke diaserie over de ‘Jarkov mammoet’ die onlangs in Siberië met huid en haar werd opgegraven.
Drie kunstenaars tonen hun mammoetwerk: de gebroeders Kennis portretteerde ijstijdzoogdieren en Leo Man in ‘t Veld schilderde landschappen waarin mammoeten hebben rondgelopen.
De Mammoet wordt zondag 16 mei 1999 om 20.00 uur geopend door dr Jeffrey J. Saunders, mammoetdeskundige verbonden aan het Illinois State Museum (Spingfield, USA) en mede-initiatiefnemer van de 2nd International Mammoth Conference. De expositie duurt tot en met 3 oktober 1999.
De mammoet in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (QuickTimemovie)