Zoeken

Het dierenkabinet van Dõro Krol

van 11 juli 1999 t/m 31 oktober 1999

Het komt zelden voor, een kunstenaar die losgelaten wordt in het collectiedepot. Dõro Krol (Veghel, 1963) kreeg het voor elkaar. Twee dagen scharrelde ze rond tussen de ‘haren en veren’ en in het alcoholdepot. Ze ging keurig te werk. Met het oog van een kunstenaar en de voorzichtigheid van een conservator selecteerde ze objecten: een dodaars in winterkleed, een kuiken van een knobbelzwaan, vier schedels van de zilverplevier in een doosje, een neonaat ijsbeertje op sap, en dito woestijnratjes, een brasem uit de Reeuwijkse plassen en acht wat vettige apenbalgen en nog veel meer. Een wonderlijk ensemble dat nauwgezet werd gefotografeerd. Toen ze weer weg was, herinnerden blauwe papiertjes bij bepaalde collectiestukken aan haar aanwezigheid en selectie. Dõro was bezig met de voorbereiding van haar, inmiddels derde, Dierenkabinet, een expositie van haar werk, dat alle mogelijke technieken omvat, in combinatie met of geïnspireerd door objecten uit natuurhistorische verzamelingen. Of alles dat ze op het karretje laadde ook daadwerkelijk fysiek te zien zal zijn is de vraag, maar ‘dat schattige witte eendje’ (lees: zwanenkuiken) krijgt zeker een plaats in het kabinet. Op de vraag ‘Of we toevallig ook negen opgezette lammetjes hebben?’, moesten we helaas nee zeggen. 

Over haar Dierenkabinet schrijft Dõro zelf: ‘Ik heb mijn aandacht toegespitst op allerlei soorten dieren. Ik heb onderzoek gedaan naar de huiden en huidstructuren van dieren en beestjes, in samenhang met hun leefgewoonten. Het gaat me daarbij om het leven van het dier, de eigen identiteit tot uitdrukking te brengen. Daarnaast laat ik de bijna-onzichtbare en subtiele schoonheden zien - pootjes, haartjes, puntjes en gaatjes – om die in onderlinge relatie te brengen via gevonden ritmes en structuren. In mijn werkt leidt dit tot schilderijen, tekeningen, zeefdrukken, foto’s en installaties, in allerlei combinaties. Mijn bijzondere aandacht gaat uit naar natuurmusea omdat ik daar objecten uit de collectie kan combineren met elkaar en met mijn werk’.

Het Dierenkabinet van Dõro Krol, met geluid van dj Johnny Smoke, staat van 11 juli t/m 31 oktober in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De opening is op zondag 11 juli om 14.30 uur met aansluitend een wandeling over het ‘houtsnipperpad’ door het Museumpark die langs installaties – een voortzetting van de expositie in het museum – voert. Dõro schijnt voor de gelegenheid als panter gekleed te gaan en heeft, als accessoire, haar oog op een krokodillentasje uit de museumcollectie laten vallen.

.