Zoeken

Story-Boxes, 'absurdistische, humoristische verhaaldozen'

van 16 januari 1999 t/m 28 februari 1999

De Engelse animatiefilmmaker en beeldend kunstenaar Len Shelley maakt houten kijkdozen met huiselijke tafereeltjes: 'verhaaldozen' waarin personages een toneelstukje opvoeren. De absurde en humorvolle dramatische setting is verstard op een moment dat de spanning te snijden is. De acteurs en de decors (op het formaat van een krantenpagina) zijn gemaakt van verrotte en verweerde natuurlijke materialen die Shelley op het strand verzamelde. De menselijke karakters dragen ingedroogde koppen van vissen, vogels, schapen of konijnen die in de collectie van het Natuurmuseum niet uit de toon zouden vallen. Elf van deze 'STORY-BOXES' zijn van 16 januari t/m 28 februari 1999 te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Ze luisteren naar even veelzeggende als absurde titels als: 'Vader bouwde een huis voor mij maar besloot er zelf in te gaan wonen', 'De vrouw van hiernaast houdt schildpadden in haar piano. Ze voert ze aan de kat' of 'Raymond is weer met een pop betrapt'.  

Len Shelley baseert zijn verhaaldozen op stukjes opgevangen conversatie, toevallige opmerkingen en familielegenden. Hij brengt ze terug tot een enkele zin en geeft ze daarmee een andere betekenis met weerklanken die heel algemeen zijn. Iedereen kan er een verbinding mee leggen naar zijn eigen leven of fantasie*. Ook kinderen zijn niet weg te slaan bij de STORY-BOXES: zij vinden ze 'leuk en eng'.  

Len Shelley: STORY-BOXES was eerder te zien in de Krakeling in Amsterdam. De opening van Len Shelley: STORY-BOXES vindt plaats op zaterdag 16 januari 1999 om 16.00 uur in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Scenarist Maartje van Hengel zal de tentoonstelling inleiden.