Zoeken

‘TIEMPO OCEANO’ - keramiek van Leonardo Scacchi

van 15 oktober 1999 t/m 15 januari 2000

Twintig vierkantemeter zeebodem, krioelend van levensvormen die doen denken aan koralen, zee-egels en kokerwormen, ontsproten aan de fantasie van en gemodelleerd door Leonardo Scacchi: dat is het meesterstuk van de expositie Tiempo Oceano in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Een stalen constructie en 5cm dik glas zorgen ervoor dat de bezoeker er - met speciale slofjes over de schoenen - ‘pootjebadend’ overheen kan lopen, zonder het fragiele terracotta kunstwerk te beschadigen. De zeebodem van Leonardo ligt naast de grote vissenwand van het Natuurhistorisch Museum. Kunst en natuur sluiten op die manier naadloos op elkaar aan.

Leonardo Scacchi (Milaan, 1961) leeft en werkt sinds 1992 op Ibiza. Hij gebruikt klei en aarde om zijn emoties vorm te geven. Zijn kunstwerken roepen beelden op die uiteenlopen van de primitiefste kunstvormen tot vooruitstrevende ruimtelijke concepties, maar altijd verwijzen naar de oorsprong van alle levensvormen. Dat klei daarbij zijn medium is, kan bijna niet anders.

Behalve de terracotta-zeebodem, bestaat de expositie uit een ‘muurschildering’ (9 x 1.35 m) van honderden terracotta vissen die op de binnengevel van het museum zijn bevestigd, een rond aardewerk bloembed met een doorsnede van 1.60 m, 30 vissentekeningen ingekleurd met rode klei, 126 terracotta tabletten (30 x30 cm) en 30 terracotta tabletten van verschillende afmetingen en vormen. Vier grote, organisch gevormde boetseerwerken completeren de expositie Tiempo Oceano.

Tiempo Oceano, keramiek van Leonardo Scacchi duurt van 15 oktober 1999 t/m 15 januari 2000 en vindt plaats ter viering van het 25 jarig bestaan van Zarf Trust Corporation te Rotterdam.