Zoeken

Aqua Obscura - fotowerken en installaties van Krystyna Ziach

van 12 augustus 2000 t/m 5 november 2000

Op deze tentoonstelling zijn acht op groot formaat gedrukte fotowerken en twee installaties te zien. Water, algen, kroos en diverse fotografische afbeeldingen vormen een centraal gegeven in alle werken. Ziach fotografeert een wateroppervlak bedekt met een eindeloos stippenpatroon van algen en kroos. Op groot formaat opgeblazen, krijgen ze een grillige, bijna abstracte structuur.

In een aantal werken uit de serie Aqua Obscura zijn in dit met algen en kroos bedekte wateroppervlak portretfoto's te zien. Doordat deze portretten uit hun verband zijn gehaald en in een andere, vreemde omgeving zijn geplaatst, verliezen zij hun karakter als drager van identiteit. In een aantal andere werken uit de serie, worden portretfoto's en foto's van fragmenten van een menselijk lichaam meegesleurd in draaikolken, die een voortdurende beweging suggereren. Hierdoor wordt het documentaire karakter van de vervaagde en omgekrulde foto's onduidelijk en ontstaat er een verwarrend beeld, dat eerder anomiteit aanduidt. Tevens ligt in deze foto's de nadruk op de kwetsbaarheid van het menselijk lichaam en de menselijke gevoelens op zich. In deze werken wordt het naturalistische uitgangspunt op losse schroeven gezet en krijgt het beeld een meer universeel karakter.

Stromend water wordt gebruikt als natuurlijk element in de getoonde installaties. In één van de installaties is de waterloop fysiek in de ruimte aanwezig, tastbaar en hoorbaar, in een neerwaartse beweging. Het water ruist loodrecht naar beneden, in een golvende filmlaag, letterlijk over het fotografische oppervlak, dat een oplaaiend vuur verbeeldt: de onmogelijke samensmelting van twee verschillende natuurelementen. In de installatie 'The Fountain of Time' is water eveneens het uitgangspunt. Het stroomt over een deel van een gezicht (een zelfportret), is aanwezig in het verroeste ijzer, terwijl het zout op de grond als residu naar de zee verwijst. Aldus ontstaat een beeld van vergankelijkheid.

Krystyna Ziach werd in 1953 in Krakau (Polen) geboren en studeerde daar beeldhouwen aan de Academie van Beeldende Kunsten en kunstgeschiedenis aan de Jagielonian universiteit. Van 1979 tot 1982 studeerde zij grafiek en fotografie aan de Academie van Beeldende Kunsten AKI, te Enschede. Sinds 1979 woont en werkt zij in Nederland.

In 1988 had zij de tentoonstelling 'Japan' in Arti et Amicitiae te Amsterdam.

In 1991 / 1992 deed zij in Engeland mee aan de tentoonstelling 'Outer Space', georganiseerd door de Hayward Gallery te Londen. Deze tentoonstelling was ondermeer te zien in het Camden Arts Centre te Londen en Arnolfini te Bristol. In 1994 nam zij deel aan de tentoonstelling 'Worlds in a Box' georganiseerd door de South Bank Centre te Londen. Deze tentoonstelling was ondermeer te zien in de Whitechapel Art Gallery te Londen. Tevens exposeerde zij in 1994 met 'A Chamber of Mirrors' in het Stedelijk Museum Het Domein te Sittard. In 1996 had zij de tentoonstelling 'Archê' in het Nederlands Foto Instituut te Rotterdam en nam zij deel aan de tentoonstelling 'Art Across Oceans, Container '96' te Kopenhagen, de culturele hoofdstad van Europa in 1996. In 1999 volgde deelname aan de 'Grosse Kunstausstellung Düsseldorf NRW' in Duitsland en in 2000 aan de tentoonstelling 'Cos-play' in Arti et Amicitiae te Amsterdam. Publicaties van haar werk verschenen in diverse boeken, tijdschriften en kranten in Nederland en in het buitenland, zoals in 'Camera International' (Parijs) en 'The Guardian' (Londen). Begeleidende catalogi verschenen bij de solotentoonstellingen 'Japan', 'Melancholie' en 'A Garden of Illusion'.

Werken van Ziach zijn opgenomen in diverse collecties zoals die van het Maison Européenne de la Photographie en de Bibiothèque Nationale de France, beiden te Parijs, The Museum of Fine Arts te Houston, Texas, USA en in Duitsland in de collectie van L.F. Gruber en het Museum Ludwig te Keulen.Verder bevinden zich ondermeer werken in de collecties van le Musée de la Photographie te Charleroi in België en van de Rijksdienst Beeldende Kunst te Den Haag.