Zoeken

Candida Höfer - Natuurruimten

Onder de titel NATUURRUIMTEN (Naturräume) presenteerde het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een expositie van fotowerken van de Keulse kunstenares Candida Höfer met als thema's 'dierentuinen' en 'natuurmusea'. Behalve motieven uit het Natuurhistorich Museum Rotterdam toont de expositie ook werk gemaakt in de natuurhistorische musea van Bonn en Dornbirn, en in de dierentuinen van London, Paris, Rotterdam, Hamburg, Köln, Duisburg, Basel en Washington. De tentoonstelling, samengesteld door Candida Höfer en gastconservator Barbara Hofmann, duurde van 29 januari t/m 30 april 2000.

Candida Höfer (Eberswalde, 1944) studeerde van 1973 tot 1982 aan de Kunstakademie Düsseldorf: film bij Ole John (1973-1976) en fotografie bij Bernd en Hilla Becher (1976-1982). Zij behoort samen met Andreas Gursky, Thomas Struth en Axel Hütte tot de inmiddels internationaal gerenommeerde fotokunstenaars uit deze 'fotografieklas'. Hun omgang met het medium fotografie wordt bestempeld als conceptueel en tegelijkertijd esthetisch autonoom. Zij gaan daarbij uit van een documentarische en thematische beeldopvatting met individualiserende beeldvindingen.

Sinds 1973 richt Candida Höfer zich binnen haar fotografische werk op Raumansichten waarin mensen meestal ontbreken. Haar opnamen van universiteiten, bibliotheken, musea, cultuur- en collectieruimten, waartoe in natuurhistorische context ook dierentuinen gerekend worden, documenteren deze ruimten op onpretentieuze, atmosferische en poëtisch gevulde wijze. Hoewel zij daarbij aanvankelijk van een gedocumenteerde beeldspraak uitgaat, gaat het Candida Höfer niet om een algemeen geldige representatie van het waargenomene. De fotografische blik van Höfer legt eerder de individualiserende momenten van een Raumansicht bloot en geeft op die manier een vernieuwende blik op en een verdergaand inzicht in de culturele aanspraak, de tijdelijke zeggingskracht en de esthetische individualiteit van een bepaalde ruimte. De tentoonstelling zal vrijdag 28 januari om 17.00 uur worden geopend. Gastconservator Barbara Hofmann zal NATUURRUIMTEN inleiden. NATUURRUIMTEN kwam tot stand dankzij financiële ondersteuning van het Institut für Auslandsbeziehungen, Stuttgart.