Zoeken

Clive Landen: Familiar British Wildlife

foto's van roadpizza's
van 1 april 2000 t/m 7 mei 2000

Ironische natuurfotografie, zo zou je het werk van Clive Landen kunnen noemen. Dassen, hazen, vossen, konijnen, padden, fazanten, roodborstjes, vinken, zwarte kraaien en andere alledaagse zoogdieren, amfibieën en vogels van de Britse 'countryside' vormen zijn onderwerp. Hij fotografeert ze niet na maandenlange studie van hun levensgewoonten vanuit een schuilhut. Nee, Clive Landen vindt ze dood op het asfalt en portretteert ze - levenloos - met de camera loodrecht boven het wegdek. Sommige nog warm en onbeschadigd alsof ze dood uit de lucht zijn komen vallen, andere meedogenloos geplet door autobanden en gereduceerd tot wat men in de Verenigde Staten een 'roadpizza' noemt. 

Meer zullen doorsnee weggebruikers vermoedelijk niet van de natuur zien. Clive Landen noemde zijn fotoserie daarom 'FAMILIAR BRITISH WILDLIFE' en gaf elke foto als titel de wetenschappelijke naam van het dier (correct gedetermineerd, in de meeste gevallen zelfs tot op de [Britse] ondersoort) gevolgd door het nummer van de weg waar het onderwerp de dood vond. Clive Landen wil niet shockeren, maar aangeven dat de mens steeds verder van de natuur vervreemdt. Om deze kunstmatigheid te accentueren fotografeerde hij elk dier op exact de zelfde manier: recht van boven met de camera op een statief. Het wegdek wordt daarmee een min of meer abstracte achtergrond die elk dier in een waardige pose omlijst. Zelfs dood behouden de onfortuinlijke dieren hun schoonheid en compositie.

Deze trieste maar realistische kijk op de (Britse) natuur is in het kader van de Foto Biënnale Rotterdam (FBR) van 1 april t/m 7 mei 2000 in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam te zien Bijzonder detail: de foto's hangen niet zoals gebruikelijk keurig ingelijst aan de muur, maar liggen her en der op de grond - alsof de fauna ter plaatse overreden is. De maten van de 30 foto's komen overeen met de ware grootte van het verkeersslachtoffer: het minuscule winterkoninkje moet het doen met een 13x18 print, terwijl de foto van een platgereden vos 120 x150cm meet.