Zoeken

(Re)constructies

gereconstrueerde fossielen van Jacques G. Creusen
van 6 mei 2000 t/m 6 augustus 2000.

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam exposeert van 6 mei tot en met 6 augustus 2000 de bizarre gereconstrueerde fossielen van de Limburgse kunstenaar Jacques G. Creusen.

Onder de titel Nieuwe Reconstructies toont Creusen 17 wonderlijke wezens, die zijn opgebouwd op basis van reële fossielen of skeletresten. Uitgaande van dit basismateriaal ontstaan al fantaserend dieren die nooit hebben bestaan, maar die bestaan zouden kúnnen hebben. Immers, paleontologen gaan ook uit van schaarse overblijfselen, waaromheen complete wezens worden gereconstrueerd. Creusen hanteert dezelfde methode, maar voegt daar een grote portie artistieke vrijheid aan toe, waardoor reconstructies ontstaan die de fantasie prikkelen en uitnodigen tot nadenken over het wezen van de schepping en de evolutie.

Met zijn werk borduurt Creusen voort op een ook in wetenschappelijke kring gewaardeerde traditie van fantasiewezens. Het standaardwerk over de Rhinogradentia van Prof. Dr. Harald Stümpke en het boek Leven na de Mens van Dougal Dixon zijn bekende voorbeelden van deze traditie, die al leefde toen Jeroen Bosch zijn vreemde fantasiedieren schilderde. Op de tentoonstelling zien we miniatuur-olifantjes, roofvogels met tot Sint-Jacobsschelpen verharde vleugels, steltlopende wolven die hun prooi met kleine lichtjes lokten, en ver doorontwikkelde zeehondachtigen die zich voortbewogen middels een schroef die werd aangedreven door een snelle beweging van de endeldarm. Waar mogelijk zijn de gereconstrueerde wezens voorzien van wetenschappelijke namen en van informatie over het leefgebied en de leefgewoonten.

Vorig jaar waren de meeste van de tentoongestelde dieren te zien in het Natuurhistorisch Museum van Maastricht. Dat ze nu in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam te zien zijn, en daarmee zijn doorgedrongen tot de wetenschappelijke centra van de Randstad, toont het grote wetenschappelijke belang van Creusen’s Reconstructies.