Zoeken

De kat volgens Dorinde van Oort

van 7 april 2000 t/m 9 juli 2000

In de torenkamer van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam exposeert schrijfster en beeldend kunstenaar Dorinde van Oort ruim veertig portretten van katten. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes - in olie, acryl, aquarel en linosnede &endash waarin zij de kattenziel genadevol blootlegt. Ook in de kleinste werken ziet Dorinde van Oort kans de ongekende expressiviteit en variëteit aan gelaats- en vachtuitdrukking van het dier naar de natuur te vereeuwigen.

'VOOR DE POES, de Kat volgens Dorinde van Oort' werd op vrijdag 7 april om 17.00 uur geopend door (kattenhater) Maarten 't Hart en duurt tot en met 9 juli 2000.

In de expositie belicht Dorinde van Oort de kat vanuit verschillende invalshoeken. Haar werken portretteren in de eerste plaats katten van bekende Nederlanders, voorzien van citaten die Dorinde optekende tijdens diepte-interviews met de betreffende katten. Deze serie levert een belangrijke bijdrage aan de hedendaagse kennis van de gedragspsychologie van de kat. Zo blijkt Gompie (van Paul de Leeuw) een diëtist: '... ik adviseer 's nachts door te roken ...' en zegt Chris, de oerpoes van Anton Heijboer '... wat u hier ziet, zijn mijn echte vrouwen ...'. Ook kan het publiek kennismaken met het hoofdstedelijke puikje onder de poezen &endash Dorinde trof ze aan achter de ramen en schilderde hun portretten: alleenstaande katten, maar ook duo's en trio's. Het schromelijk onderschatte taalgevoel van poezen komt ook aan bod in het lied van katerduo Popov en Puck. Tenslotte biedt 'Kat en Prooi' verrassend nieuwe inzichten in de predator-prooi relaties tussen huisdieren en andere commensalen van de mens. Het hondje van Maarten 't Hart kan erover meepraten.

Dorinde van Oort (Amsterdam, 1946) is schrijfster en beeldend kunstenaar. Zij schreef Meisje voor Halve Nachten (1989) en Vrouwenvlees (1992). In 1996 volgde een serie getekende en geschreven portretten met poezen van bekende Nederlanders, aanvankelijk wekelijks in de Volkskrant, later gebundeld onder de titel Op de Kat Af.