Zoeken

Verwonderingen - schilderijen van Bep Scheeren

van 7 april 2001 t/m 2 september 2001
Verwonderingen
schilderijen van Bep Scheeren

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam exposeert van 7 april t/m 2 september 2001 recent werk van Bep Scheeren. Onder de titel 'VERWONDERINGEN' stelde de Limburgse kunstenaar een coherente reeks van schilderijen in acryl samen waarin veelal de gedachte beeld wordt. Gevoelens van ontroering, verwondering, ergernis, geluk, verdriet, leven en dood, de relatie tussen seks en sensualiteit, en het bewustzijn als vrouw, zijn haar inspiratiebronnen. Juist met deze veelheid benadrukt zij dat de complexiteit van het leven niet met een enkel, afdoend antwoord gebaat is. Volgens Scheeren is het leven 'een samenraapsel van dubbele waarheden, interpretaties, tegenstrijdige, deels persoonlijke en deels universele ervaringen'. Speciaal voor de expositie in het Natuurhistorisch Museum maakte Bep Scheeren een aantal schilderijen met aandacht voor bijzondere eigenaardigheden van mens en dier, zoals de mens met 'dierlijke' uitingen en het dier met 'menselijke' trekken.

De expositiebevat ook werk van de Rotterdamse dichteres Hester Knibbe. Zij schreef - geïnspireerd door het werk van Bep Scheeren - een gedicht getiteld 'Na de zondvloed'. Hester Knibbe schreef onder andere de dichtbundel 'Antidood' (uitgave Herik Landgraaf, 1999), met tekeningen van Bep Scheeren. Deze bundel werd bekroond met de Herman Gorterprijs 2000.

Over het werk van Bep Scheeren werd o.a. geschreven:

'Zij ontwikkelt een eigenzinnig oeuvre, waarin figuratie en abstractie op een bijzondere wijze samengaan, dit alles in een sober koloriet dat een gedempte tonaliteit bezit. Door gebruikmaking van grote en krachtige vormen wordt op een ongebruikelijke manier ruimte opgeroepen. Ook tonen haar schilderijen een opmerkelijke gelaagdheid. Haar vaak dramatische landschappen houden zich op in het schemergebied tussen leven en dood en bezitten een mysterieuze veelvuldigheid.'

Bep Scheeren werd geboren in Kerkrade en genoot haar opleiding aan de Academie Beeldende Kunsten te Maastricht. Zij woont en werkt in Kasteelhoeve Terborg in het Zuidlimburgse Schinnen. Solo-tentoonstellingen van haar werk waren o.a. te zien in Maastricht, Kerkrade, Vessem, Landgraaf, Heerlen, Roermond. Ter gelegenheid van haar solo-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Roermond werd de catalogus 'Weerschijn en Gemoed' uitgegeven. In oktober 2000 was zij te gast in het TV programma AVRO Kunstblik. In september a.s. heeft zij een solo-presentatie in het Suermondt-Ludwig Museum te Aken. Haar werken bevinden zich o.a. in de collecties van: DSM Heerlen, Philips Eindhoven, R en M Maastricht, ABP Heerlen, Gemeente Landgraaf , Gemeente Kerkrade.