Zoeken

de schooltuin

100 jaar schooltuincultuur in Nederland

In Nederland hebben honderdduizend kinderen een schooltuin - van Groningen tot Maastricht wordt er ‘geschooltuinierd’, al honderd jaar. Fotografe Gina Kranendonk zocht in de zomer van 2003 in Rotterdam haar eigen oude schooltuin op en vond deze precies terug als in haar herinnering. Zij maakte een reis langs verschillende schooltuincomplexen in Nederland, dook in archieven en bestudeerde plattegronden. Dat leidde tot een project waarin het aanvankelijk persoonlijke gegeven is uitgegroeid tot een fotodocument over de hedendaagse en historische schooltuin.

Zij maakte prachtige foto’s van schooltuincomplexen, schooltuinkinderen en stillevens van groenten en bloemen. Gecombineerd met historische foto’s en verhalen uit de schooltuingeschiedenis is ‘de Schooltuin’ een bijzondere tentoonstelling en een documentaire ode aan een stukje Nederlandse cultuur op zijn best.

Buiten op het gazon naast het museum (bij de konijnen van Tom Claassen) komen show-schooltuintjes en het bordes van het Natuurhistorisch Museum wordt versierd met talloze vogelverschrikkers.

Een tentoonstelling en een boek waar je vrolijk van wordt!
Bij de expositie verschijnt een gelijknamig boek (ISBN 9074159680, Uitgeverij De Verbeelding, 176 pagina’s, prijs Euro 24,50) met foto’s en tekst van Gina Kranendonk. Het boek is o.a. te koop in de museumwinkel.